Asus Eee Pad Transformer Prime Review

© CIDimport

Asus Eee Pad Transformer Prime Review

Geplaatst: 6 januari 2012 - 14:36

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:39

Redactie ID.nl

Asus Eee Pad Transformer Prime TF201 Asus heeft de primeur met het eerste Android tablet dat is uitgerust met nVidia's Tegra 3 quadcore- processor. Met deze nieuwe soc (system on a chip) moet, volgens de belofte van nVidia, het tablet ongekende prestaties leveren en ook nog eens een stuk zuiniger met energie omgaan, dan met zijn voorganger de Tegra 2. Bijzonder aan de Asus Tranformer is dat de overigens heel goed op zichzelf te gebruiken tablet kan worden gecombineerd met een keyboard-dock waardoor het een uitstekende Android-laptop wordt.

nVidia Tegra 3

De nieuwe Nvidia Tegra 3 is een quad-core ARM processor, die om het apparaat ook tijdens standby energiezuinig te maken nog een vijfde zogenaamde companion core bevat. Zeg maar een eenvoudige processor die de boel in de gaten houdt en de rest van de processor wakker maakt als dat nodig is.

De Eee Pad Transformer Prime is de opvolger van de vorig jaar verschenen Eee Pad Transformer (TF101). Naast de nieuwe processor zit het grootste verschil tussen de oude en de nieuwe Transformer in het uiterlijk. De Transfomer Prime is een stuk dunner en lichter geworden en is nu met 8,3 mm dikte en 586 gram gewicht vergelijkbaar met de iPad 2.

Keyboard dock

Niet alleen de tablet is dunner geworden ook het keyboard-dock heeft een make-over gekregen en is van 13 naar 10 mm een stuk slanker geworden. Beide delen hebben nu een fraai geborsteld aluminium kast die in twee kleuren verkrijgbaar is. Het apparaat heeft veel weg van de Asus ultrabook. Samen wegen de twee delen nu net iets meer dan een kilo.
Zowel het scherm als de aluminium buitenkant zijn bijzonder gevoelig voor vingerafdrukken.

Het toetsenbord-dock brengt behalve en volwaardig toetsenbord en touchpad-muis een extra accu wat de totale werktijd op een acculading naar 18 uur moet brengen. Daarnaast heeft het dock een extra standaard usb2.0-aansluiting en een normaal SD-kaart slot. De usb-poort is handig voor het aansluiten van externe harddisk of apparaten die een externe schijf emuleren (bijvoorbeeld een digitale camera). Ook het sd-card slot is handig voor het overzetten van content van en naar het tablet. De extra accu in het dock voegt volgens Asus zes uur gebruiksduur toe aan de 12 uur die de tablet standaard heeft. Mooi is dat de accu van het dock gebruikt wordt om het tablet zelf op te laden. In het status-venster wordt de status van beide accus fraai weergegeven.

Het keyboard werkt heel plezierig. Je kunt er prima mee typen en er zijn ook een aantal functietoetsen waarmee je Android kunt bedienen. Toch is het gebruik van de tablet zonder het touchscherm niet handig. Bij voorbeeld voor het scrollen, zoomen ed. is kun je het touchscherm eigenlijk niet missen.

Jammer is dat voor de dunnere behuizing de afdekking van de aansluitingen is opgeofferd. Het rubberen dopje dat nu op de usb-poort zit ben je ongetwijfeld snel kwijt.
Ook opgeofferd is een tweede speaker. De Transformer bevat nog maar een speaker. Wel is de geluidskwaliteit van deze speaker aanzienlijk beter dan die van de twee speakers in de vorige Transformer.

Touchscherm

Het super IPS+ capcitieve aanraakscherm in 10,1 inch breedbeeldformaat (1280 x 800), is van uitstekende kwaliteit en heeft een aanzienlijk betere helderheid dan bij de vorige Transformer.
De camera's zowel aan de achterzijde (8 MP) als aan de voorzijde(1,2 MP) leveren ook een prima fotokwaliteit, met de led-flitser zelfs in donker. Ook de (1080p) videokwaliteit is bij voldoende licht heel behoorlijk.
 

Prestaties

De prestaties van de Tegra 3 processor op 1,4 GHz met 1 GB ram zijn zonder meer uitstekend. Met name de grafische prestaties zijn heel goed. Toch moet je hier voornamelijk bij het gamen profijt van hebben. De Glowbal-demo van nVidia laat heel goed zien waar de Transformer toe in staat is. Android werkt echter niet sneller en de responsiviteit van de transformer op bedieniningshandelingen is niet beter dan bij andere goed werkend tablets die we tot nu toe gezien hebben. Helaas ook hier nog wel eens een korte hapering. Ook het browsen op internet met de standaard Androidbrowser laat wat laadsnelheid van webpagina's nog wel wat te wensen over.
 

Software

Asus levert de Transformer Prime in eerste instantie nog met Android 3.2.1 (Honeycomb), met de verzekering dat er een update komt naar Android 4, Ice Cream Sandwich. Qua mogelijkheden verschilt het tablet dan ook niet veel met andere Honeycomb-tablets. Dankzij de MyNet Mediaplayer speelt de Transfomer Prime de meest videoformaten af. Met het afspelen van full-hd-video heeft de Transformer geen enkele moeite. Via DNLA kun je muziek en video over je netwerk afspelen.

Asus voegt een beperk aantal extra apps toe: Amazon Kindle reader, My Library e-book reader, Zinio, Supernote een notitieblok, de Asus Vibe-muziekspeler waarmee je ook muziek kunt aanschaffen en een nieuwsreader.
Er is een demo-game aanwezig: Riptide GP en Nvidia Tegra zone die demo's en downloads bevat van demo-games die de kracht van de Nividia Tegra demonstreren. MyStorage is Filemanager voor het beheren van je bestanden op externe opslag. Via Back-up maak je eenvoudig backups.
Asus levert de Transformer met via de MyCloud-app eenvoudig te benaderen 8 GB cloud-opslagruimte.

Score:  9/10

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

  • Slank uiterlijk

  • Prestaties

  • Beeldkwaliteit

  • Keyboard-dock

  • Android 3.2

  • Internetsnelheid niet optimaal

  •  

Zowel het slanke uiterlijk als de kwaliteit en de potentiele prestaties maken de Transfomer Prime tot een bijzonder begerenswaardig apparaat. Voor de tablet-gamer is de Transformer ongetwijfeld een must-have. Met het keyboard dock kun je op de Prime ook nog werken. Wel valt de responsiviteit ons nog wat tegen. Hopelijk gaat Android 4.0 hier nog verandering in brengen. Prijs: De 32 GB Transformer word geleverd inclusief dock voor  € 599, de 64 GB-versie zonder dock kost ook € 599.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten