Astronauten trainen in ruimtestation met virtual reality

Astronauten in het internationale ruimtestation ISS zijn begonnen met het trainen voor ruimtewandelingen in virtual reality. Astronaut Terry Virts, die het komende half jaar in het ruimtestation verblijft, plaatste een foto op Twitter waarin te zien is hoe hij traint met een geïmproviseerde VR-bril.
Op de foto is te zien hoe Virts traint om de 'SAFER' te gebruiken. Dat is een soort jetpack die op het ruimtepak van de astronauten zit. Tijdens een ruimtewandeling zijn de ruimtevaarders weliswaar vastgeketend aan het ruimtestation, maar mocht zo'n kabel breken dan heb je de poppen aan het dansen. Gelukkig hebben de astronauten daarvoor de 'Simplified Aid For EVA Rescue'.Ruimtewandelingen

NASA-astronauten maken de komende weken wel drie ruimtewandelingen ('extravehicular activities') om het ruimtestation klaar te maken voor wanneer commerciële ruimteschepen mogen aanmeren (in 2017). Op de foto is goed te zien dat virtual reality in gewichtloze toestand een stuk makkelijker is dan op aarde - in plaats van een smartphone op je gezicht kun je makkelijk een hele laptop voor je ogen plakken.

Gravity

De SAFER is gebaseerd op de Manned Manouvering Unit, een experimentele jetpack die NASA in de jaren 80 testte tijdens het spaceshuttleprogramma. Astronaut Bruce McCandless vloog toen bijna 300 meter (!) van het ruimteveer af zonder vastgeketend te zijn. De MMU kwam onder andere ook voor in de film Gravity, waarin George Clooney vrolijk rondzweefde met het ding.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Iss, Ruimtevaart