abonneren

Artiesten krijgen meer rechten van Buma/Stemra

Buma/Stemra maakt het binnenkort mogelijk dat artiesten zelf hun muziek via het internet kunnen aanbieden. Daarvoor is de tussenkomst van de auteursrechtenorganisatie niet meer nodig.

De nieuwe regeling moet "nog dit jaar" ingaan. Artiesten krijgen daarmee zelf de keus welke rechten ze precies bij Buma/Stemra onderbrengen en welke ze zelf behouden.

Alles of niets

Momenteel moeten artiesten verplicht een alles-of-niets-constructie aangaan met Buma/Stemra. Ze moeten dan al hun rechten onderbrengen bij de organisatie, ook voor het publiceren van muziek op internet.

Veel artiesten willen echter zelf liever hun muziek op internet uitbrengen. Dat is, ook in verband met het regelen van auteursrechten, een stuk makkelijker voor individuele zangers of muzikanten.

Machtsmisbruik

De nieuwe regeling is gedaan in overeenkomst met de Autoriteit Financiële Markten. Die denken dat er door de wijziging meer mogelijkheden komen voor artiesten om muziek te streamen en te downloaden, omdat ze nu zelf verantwoordelijk worden over hun eigen distributie.

De ACM deed onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Buma/Stemra, die zijn monopoliepositie zou misbruiken.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie