abonneren

ARM-processor absoluut aan kop in tablets

ARM-processoren en iOS domineren de tabletmarkt. Op langere termijn zullen x86-processoren en Windows 8 ook hun aandeel opeisen.

Volgens marktonderzoeker DisplaySearch staat dit pas na 2013 te gebeuren. Tot die tijd spelen zowel Windows 8 als x86-processoren nauwelijks een rol van betekenis. Volgens de analisten zijn tablets blijvertjes. Ze voorspellen een wereldwijde verkoop van 330 miljoen tablets in 2017. Dit jaar zijn dat er al 60 miljoen, wat al een groei betekent van 211 procent ten opzichte van vorig jaar.

De analisten verwachten dat tablets en notebooks elkaar in de markt voor mobiele apparaten in de weg zitten. Beide categorieën zullen elkaar beïnvloeden. De verschillende platformen hebben de komende jaren beiden hun eigen voordelen.

De komst van Windows 8 zal ongetwijfeld zijn intrede doen in de mobiele pc-markt, maar Windows 8 zal niet voor 2013 een rol van betekenis spelen. Als dit klopt zal ook het marktaandeel van Intel op de tabletmarkt tot 2013 van ondergeschikt belang blijven.

DisplaySeach verwacht verder dat Apple het moeilijk gaat krijgen op de tabletmarkt. Zo zal Amazon de markt flink opschudden met de nieuwe Kindle tablet. Gebaseerd op Android en ARM introduceert de Kindle nog meer gewenning voor het platform zonder Windows en x86.

Het zal de vraag zijn of de ultrabooks die, als slank en licht apparaat, tegenwicht tegen de opkomende tablet-hype moeten bieden, veel invloed op de groei van de belangstelling voor de ARM-tablets zullen hebben. Gezien de onbekendheid bij het publiek en het huidige prijsniveau van de door Intel gepushte nieuwe categorie ultrabooks, is het nog onduidelijk wat er van de ultrabooks terecht zal komen.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie