Apples belangrijkste aankondiging tijdens WWDC: Siri wordt open voor ontwikkelaars

Apple staat niet bepaald bekend om zijn open software, maar het bedrijf liet gisteren tijdens WWDC tussen de regels door wel zien dat het toch een andere kant op gaat. Het werd een beetje ondergesneeuwd, maar Apple laat de teugels los als het om Siri gaat. Ontwikkelaars mogen er (een beetje) mee aan de slag. Maar waarom?

Tijdens de presentatie van zijn nieuwe besturingssystemen voor de iPhone, Macbooks en Watches werd één zin vaker herhaald dan anderen: "... and we'll be opening it to developers."
 

Uber vanuit Maps

Dat gebeurde bij meerdere apps en onderdelen van besturingssystemen. Siri, iMessage, zelfs de verguisde kaarten-app Apple Maps krijgt elementen die voor onderwikkelaars toegankelijk worden. Dat betekent dat je straks een Uber-boeking kunt doen vanuit Maps of op een WhatsApp-bericht kunt reageren met Siri.

Het is een opmerkelijke zet van Apple, dat altijd veel controle heeft weten te houden over zijn software. In de App Store wordt strak toezicht gehouden op alles dat ook maar enigszins onwenselijk is, maar toch wordt een aantal apps toegankelijker om mee te spelen.
 

Écht slimme assistent

Siri is de belangrijkste reden om het systeem open te maken voor ontwikkelaars

Siri is daar een belangrijke reden voor. Op dit moment is Apples slimme assistent zo'n beetje de intelligentste die je kunt gebruiken, met veel meer functies dan concurrenten als Google Now, Amazons Alexa en Microsofts Cortana. Een intelligente assistent die vooruit kan denken, proactief met je mee kan denken en slim kan reageren op bijna iedere vraag die je stelt is veel waard.
 

WeChat

Er is op dit moment al een app die dat doet, eentje die niet voor niets door Apple als voorbeeld werd gebruikt tijdens de presentatie: WeChat. De Chinese app wordt door meer dan 700 miljoen mensen gebruikt, en de winst van meer dan een miljard dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar is ook niet verkeerd. WeChat doet in China nu al waar andere grote bedrijven zoals Apple nu nog van dromen: Allerlei verschillende diensten in één app krijgen en gebruikers hun hele digitale leven door die app regelen.

Via WeChat worden nu afspraken gemaakt, gechat en gebeld, maar ook reserveringen gemaakt, klantenservicegesprekken gehouden, taxi's besteld, bioscoopagenda's gevonden en rekeningen betaald.
 

Ecosysteem

Dat is een goudmijn voor Apple. Niet om de gebruikersdata, want daar is het bedrijf niet zo in geïnteresseerd, maar om exclusiviteit. Alles via Apple, alles via iPhones en Macbooks (nu Siri ook voor macOS komt), alles via het ecosysteem van Apple. Het bedrijf heeft ooit goud geld verdiend aan ontwikkelaars via de App Store, maar de rek is daar nu een heel eind uit. Apple moet dus op zoek naar een andere plek waar gebruikers terecht kunnen, en het gelooft dat in de App Store te hebben gevonden.

Daarvoor moet Siri wel open worden gezet voor ontwikkelaars. Geen makkelijke beslissing voor Apple, dat van oudsher altijd de controle heeft willen houden over zijn ecosysteem, maar eentje die misschien wel belangrijke gevolgen gaat hebben.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten