abonneren

Apple wil jailbreaken illegaal maken

Apple probeert het aanpassen van het iPhone-besturingssysteem, het zogeheten jailbreaken, illegaal te makeen. Jailbreaken is populair omdat de iPhone van extra functionaliteit voorziet; Apple is vooral bang omzet mis te lopen.De reden die Applepubliekelijk geeft om jailbreaken niet toe te staan, is dat het aanpassen van het iPhone-os in inferieure en mogelijk schadelijke functionaliteit resulteert. Voor de App Store geldt dat elk programma onder de loep wordt gehouden en alleen programma's die netjes met het iPhone-OS omgaan worden toegelaten.
Over programma's en aanpassingen die via Installer of Cydia verspreid worden, heeft Apple geen controle en dit opent de deuren voor hackers en kwaadwillenden -- aldus Apple.

De tweede reden, die Apple minder snel zal noemen, is dat Apple voor elke verkochte App Store-applicatie 30 procent van de verkoopprijs vangt. Aangezien er tienduizende applicaties verkocht worden, is het niet vreemd dat Apple liever geen gerommel aan zijn bedrijfsmodel ziet.

Apple gebruikt nu de Digital Millennium Copyright Act om het jailbreaken van zijn iPhone als 'inbreuk op auteursrechten' geclassificeerd te krijgen. Mocht Apple dit voor elkaar krijgen, dan heeft het serieuze consequenties voor iedereen die aanpassingen of applicaties schrijft voor een jailbroken iPhone, of tips en trucs publiceert over het hacken van een iPhone.

De Electronic Frontier Foundation, een organisatie die zich sterk maakt voor de rechten van de consument, wil dat jailbreaken juist legaal wordt gemaakt. De organisatie geeft toe dat een jailbreak afhankelijk is van een aangepaste versie van Apple's bootloader en besturingssysteem, maar wijst erop dat rechters al eerder beslist hebben dat reverse engineering toegestaan is, wanneer het gebruikt wordt om compatibiliteit te creeëren met applicaties die missende functionaliteit toevoegen.

The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie