abonneren

Apple wacht op uitspraak omtrent jailbreaken

De U.S. Copyright Office zal spoedig een uitspraak doen over het jailbreaken, oftewel het zodanig kraken van een apparaat dat het onderliggende besturingssysteem of bestandssysteem benaderbaar is.
Apple probeert het jailbreakers van de iPhone al jarenlang lastig te maken.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) is van mening dat consumenten de mogelijkheid moeten hebben zelf applicaties op hun smartphone te installeren. Dat kan alleen wanneer het besturingssysteem ontsloten is; in het geval van de iPhone dus met een jailbreak. Apple ziet hier niets in. Op dit moment verdient Apple 30 procent van de verkoopprijs van elke verkochte applicatie en een open structuur zou een flinke deuk in de opbrengst slaan.

Apple benadrukt nu bij de U.S. Copyright Office dat het legaliseren van jailbreaken negatieve gevolgen voor Apple zal hebben. Zo zou vooral innovatie het moeten ontgelden. Ook vreest Apple voor instabiele of kwaadwillende applicaties, omdat er geen controleproces plaats kan vinden. Dit zou de gebruikerservaring niet ten goede komen.

Op dit moment is het niet toegestaan een jailbreak uit te voeren, omdat het wettelijk gezien gelijk staat aan het omzeilen van auteursrechten. Maar in het verleden zijn er al enkele uitzonderingen op de auteurswet gemaakt. Zo mag drm-beveiliging op dvd's omzeild worden bij het maken van compilaties voor educatief gebruik. Ook de voorleesfunctie van e-books mag door blinden gekraakt worden, als een e-book geen toestemming voor deze functie geeft.

Omdat niet alleen Apple maar ook de hele contentindustrie tegen het jailbreaken is, lijkt het verzoek van de EFF gedoemd tot mislukken. Toch is er pas duidelijkheid wanneer de U.S. Copyright Office een uitspraak gedaan heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie