abonneren

Apple vernieuwt iPods, introduceert iPod touch

Tijdens een speciaal media-event heeft Apple gisteravond zijn complete range van iPods vernieuwd. De meeste modellen zijn strakker en dunner dan voorheen en voorzien van nieuwe functionaliteit. De meeste bescheiden aanpassingen zijn voor de iPod shuffle, die enkel in een paar nieuwe kleuren verkrijgbaar is voor 79 euro.

De iPod nano is grondiger aangepakt. Het model heeft een compleet nieuwe vorm gekregen: breder, korter en platter dan de voorgaande nano, met een behuizing van metaal. Het model lijkt hiermee precies op de veel bekritiseerde mockup voorbeelden die al enige weken op internet circuleren. Nieuw is ook het 2 inch scherm met een resolutie van 320x240 pixels, waarop ook video's bekeken kunnen worden. De nano lijkt hiermee op een soort kleine variant van de oude iPod Video, en wordt aangeprezen middels de slogan "A little video in your pocket". De nano wordt geleverd in een 4GB en een 8GB variant, vanaf 149 euro.

Het meest opvallende nieuwe model is ongetwijfeld de iPod touch, een fullscreen iPod die uiterlijk nog het meeste weg heeft van de iPhone. Het model is iets kleiner en met slechts 8mm ook nog een stukje dunner dan de iPhone. De iPod touch werkt volgens met dezelfde "multi-touch"-interface als de iPhone waarbij de iPod door middel van vingerbewegingen bestuurd kan worden. De iPod touch is ook voorzien van een Wifi verbinding, waarmee direct muziek aangeschaft kan worden via de nieuwe mobiele iTunes Wifi Music Store. De touch bevat nog meer overeenkomsten met de iPhone, zo kunnen naast het afspelen van muziek ook fullscreen filmpjes bekeken worden en webpagina's via de ingebouwde Safari browser. De iPod touch is vanaf eind deze maand beschikbaar in een 8GB en een 16GB variant, vanaf 299 euro.

De nieuwe iPods beschikken allen over flash-geheugen, wat beperkt is in de maximale opslagruimte. Voor mensen die een echt grote collectie muziek of filmpjes willen meenemen heeft Apple de "oude" iPod met harde schijf opnieuw uitgebracht in een iets gemoderniseerde variant, iPod classic genaamd. Deze is beschikbaar met een harde schijf van 80 of 160 GB, vanaf 249 euro.

De iPod nano en shuffle zijn tevens uitgebracht in een rode variant, de (PRODUCT) RED speciale editie. Kopers van een dergelijke iPod steunen hiermee het Globale AIDS fonds in Afrika.

De iTunes Wi-fi Music Store is een mobiele variant van de gewone Music Store, die werkt met zowel de iPhone als de Ipod touch. Via de ingebouwde Wi-fi verbinding kunnen nummers gezocht, beluisterd en aangeschaft worden. Bij aansluiting op de desktop PC of Mac worden de aangeschafte nummers vervolgens gesynchroniseerd met iTunes, zodat deze ook daar af te spelen zijn.

Meer informatie over de nieuwe iPods is te vinden op http://www.apple.com/nl/itunes

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: