abonneren

Apple toont Mac OS X 10.5 'Leopard'

Tijdens de WWDC in San Francisco heeft Steve Jobs aan het aanwezige publiek van developers en pers een uitgebreide demonstratie gegeven van Mac OS X 10.5 Leopard, het aanstaande besturingssysteem van Apple dat rond oktober van dit jaar moet uitkomen. Jobs demonstreerde de belangrijkste nieuwe features van het besturingssyteem. Wij zetten er een aantal op een rijtje:

De desktop is aangepast met een nieuw uiterlijk en een vernieuwde Dock met 3D effect. Ook de Finder in OSX 10.5 is flink onder handen genomen, met een betere indeling en ingebouwde 'slimme' zoekfuncties, die het mogelijk maken om direct gedeelde computers in het netwerk te doorzoeken.

Het 3D blader-effect Cover Flow, dat ook in de laatste versie van iTunes aanwezig is, wordt ook geintegreerd in de Finder, en kan gebruikt worden om op een visuele manier door documenten of applicaties te bladeren, waarbij er een realtime preview van de documenten gegeven wordt.

Stacks is een nieuwe tool waarmee documenten of applicaties gegroepeerd kunnen worden in stapeltjes, die gebruikt kunnen worden om snel toegang te krijgen tot documenten of applicaties die bij elkaar horen, terwijl ze op verschillende plekken op de harde schijf of het netwerk staan.

Spaces is een uitbreiding op de desktop, waarbij de gebruiker meerdere desktops kan aanmaken. Op elke desktop kunnen bepaalde applicaties of documenten gegroepeerd worden, om zo snel te kunnen schakelen tussen verschillende werkzaamheden. Met een toetscombinatie kan geschakeld worden tussen de verschillende spaces.

Via de Back To My Mac functie kan een gebruiker op afstand contact leggen met andere Macs die niet in het lokale netwerk zitten, waarbij de online dienst .Mac ingezet wordt om het IP-adres te indentificeren, zodat snel veilige connecties kunnen worden opgezet.

Met de tool Quick Look worden live voorvertoningen getoond van de inhoud van documenten, zonder dat deze eerst geopend hoeven worden met de betreffende applicatie.

Time Machine is een tool die automatisch back-ups kan maken van bestanden op de harde schijf of op een extern opslagmedium, en daarnaast de mogelijkheid biedt om bestanden of zelfs het hele systeem te herstellen naar een bepaald punt in het verleden.

Boot Camp, dat al geruime tijd als beta beschikbaar is, zal geintegreerd worden in Leopard, en wordt daarmee een van de drie opties om Windows te draaien op de Mac, naast de bestaande oplossingen van Parallels en VMware.

Mac OS X 10.5 'Leopard' moet rond oktober in de winkel liggen. Meer informatie is te vinden op de Apple website.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: