abonneren

Apple slaat door in protectionisme iPhone apps

Apple heeft de SDK van de iPhone aangepast. Ontwikkelaars mogen de inhoud van een afwijzingsbrief niet openbaar maken. Tevens mogen ontwikkelaars geweigderde applicaties niet op alternatieve manieren distribueren.Als reactie rondom de afwijzing van de applicaties Podcaster en MailWrangler heeft Apple de censuur nog iets verder aangescherpt. Applewaarschuwt ontwikkelaars dat elke afwijzing voor de App Store ook valt onder de Non Disclosure Agreement (NDA) die de ontwikkelaar heeft getekend.
Onderaan de afwijzingsmail is een extra regel opgenomen waarin wordt benadrukt dat de informatie ook onder de geheimhoudingsverklaring valt.

Apple blokkeert tevens de ad-hoc distributie voor geweigerde iPhone-applicaties. Alex Sokirynsky, de ontwikkelaar van de afgewezen applicatie Podcaster had een slimme manier bedacht om zijn applicatie toch te verspreiden: ad-hoc distributie. Maar Apple heeft er een stokje voor gestoken: Sokirynsky mag niet langer licenties voor ad-hoc distributie aanmaken. Tegelijk schijnt de regel te zijn ingevoerd, dat een ontwikkelaar na een afwijzing de betreffende applicatie niet langer op eigen houtje mag verkopen, buiten de App Store om.

Dankzij ad-hoc distributie kunnen ontwikkelaars hun iPhone-applicaties zelf distribueren, zonder tussenkomst van de App Store. De distributiemethode is ingevoerd omdat ontwikkelaars voorheen geen mogeljkheid hadden om hun applicatie te testen. Ad-hoc distributie loste dat probleem op. Bij ad-hoc distributie kan een ontwikkelaar de applicatie aan maximaal 100 betatesters ter beschikking stellen.

De beslissing om ad-hoc distributie te blokkeren kan voor Apple problemen opleveren. Als Apple elke mogelijkheid om software buiten de App Store te kopen blokkeert, komen ze in een juridisch lastige situatie terecht. Apple heeft het recht om de App Store op elke denkbare manier te controleren, maar om elk verkoopkanaal voor de iPhone en iPod touch af te schermen voor concurrenten - daar zouden ze nog wel eens problemen mee kunnen krijgen.


Bron: iPhoneclub.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: