abonneren

Apple presenteert dunste notebook ooit

Apple heeft vandaag de dunste notebook ter wereld gepresenteerd. De Macbook Air, zoals hij heet, is op het dikste punt nog geen 2 cm dik. Dun genoeg om hem in een envelop te schuiven.Steve Jobs, topman van Apple, presenteerde het notebook dinsdag op de Macworld in San Francisco. Duizenden Amerikanen stonden 's morgens vroeg al in lange rijen voor de ingang van een congrescentrum te wachten om de toespraak van Steve Jobs bij te kunnen wonen. Deze keynote is traditiegetrouw een hoogtepunt voor de fans van Apple. Hij maakt dan nieuwe en vaak opvallende producten bekend.
Zo maakte hij eerder al bekend dat Apple de overstap van de PowerPC-processor naar de Intel-chip ging maken en driekwart jaar geleden was daar ineens de Iphone. De grote vraag was begin dit jaar dan ook wat Steve Jobs ditmaal bekend ging maken. Het werden een nieuwe ultradunne Macbook, updates voor Iphone en de Ipod Touch en een filmdownloaddienst via Itunes.

Macbook Air
De Macbook Air is de jongste telg in de notebookserie van Apple (naast de Macbook en de Macbook Pro). Het apparaat weegt 1,3 kg en is op het dikste punt (daar waar het scherm is bevestigd) 1,9 cm dik. Richting het touchpad wordt de Macbook Air steeds dunner en is op het eind 4 mm dik. Lekker dun dus.

Ondanks zijn ultradunne voorkomen, is het eigenlijk een normaal notebook met een 13,3 inch (33,7 cm) groot breedbeeldscherm en een volledig toetsenbord zoals we dat gewend zijn van notebooks. Intern heeft Apple er een miniatuurmoederbord ingezet waarop een Core 2 Duo-chip van Intel is geplaatst. Standaard wordt de Air aangedreven door een 1,6 GHz processor, die desgewenst is te vervangen door een 1,8 GHz versie. De harde schijf is 80 GB groot, maar wie het geld er voor over heeft kan er ook een dure 64 GB solid state drive in laten zetten. Het notebook gaat E 1.699 kosten.

iPod Touch krijgt update
Het bleef niet bij het nieuwe notebook. Steve Jobs liet ook weten dat de iPhone extra functies krijgt en dat de iPod Touch (die wel al in Nederland verkrijgbaar is) een software-update krijgt waarmee de muziekspeler ook een navigatieapparaat wordt. Doorvoor werkt Apple samen met Google Maps en een bedrijfje dat aan de hand van wifi-toegangspunten de Verenigde Staten en Europa in kaart aan het brengen is. Op basis van die bekende toegangspunten kan redelijk nauwkeurig worden bepaald wat de positie van de Ipod Touch is zonder gebruik te maken van gps-informatie. De Touch heeft immers geen gps-chip aan bod. Voor de upgrade voor bestaande Ipod Touches moeten bezitters wel betalen. Via iTunes kost de update in Nederland E 17,99.

Een Apple-product dat de afgelopen tijd sterk tegenvallende verkoopcijfers heeft laten zien, is de Apple TV. Deze box moet het mogelijk maken om films en series van de pc of Mac op de televisie te bekijken. Maar bij gebrek aan content en ondersteunde bestandsformaten liet de consument het product massaal links liggen. Dat gaat volgens Steve Jobs veranderen met ‘versie 2' van Apple TV. Apple heeft belangrijke overeenkomsten gesloten met alle grote filmmaatschappijen om het online huren van films mogelijk te maken (zowel in sd- als in hd-kwaliteit). Voor $ 3,99 kunnen Amerikanen nu met de Apple TV films downloaden (een maand na de dvd-release). Tegen het eind van het jaar moet het ook in Europa mogelijk zijn om via Apple TV films te huren. De gehuurde films worden gedownload naar de harde schijf en moeten binnen dertig dagen na aanschaf worden bekeken. Is de film eenmaal gestart, dan moet hij binnen 24 uur worden afgekeken.


Rick van Eeden

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: