Apple moet 13 miljard euro belasting terugbetalen

Apple moet 13 miljard euro aan achterstallige belasting betalen aan Ierland. Het land heeft daar een kleine afdeling die feitelijk niets doet, maar wel gebruikt wordt voor het ontduiken van belasting. De Europese Commissie concludeert nu dat het bedrijf die achterstallige belasting alsnog moet betalen.

Dat laat de EC vandaag weten. De Commissie startte in 2014 met een onderzoek naar de belastingpraktijken van Apple. De EC vermoedde dat Apple belastingvoordelen kreeg van Ierland. In ruil daarvoor zou het bedrijf een 'hoofdkantoor' mogen bouwen in Dublin.

Op papier

Dat hoofdkantoor bestond echter alleen op papier. Het werd gebruikt om de winst van Apple door te sluizen, zodat er minder belasting over de winst hoefde te worden betaald. Die winst moet Apple nu terugbetalen.

Belastingverlaging

Het gaat nadrukkelijk niet om een boete, maar om het terugbetalen van de belasting. Daar komt nog rente bij. Het gaat om de belasting van sinds 1991, vanaf het moment dat Apple het eerste belastingvoordeel ontving.

In beroep

Apple heeft zich inmiddels uitgesproken tegen de uitspraak. In een open brief schrijft topman Tim Cook dat Apple juist voor veel werkgelegenheid heeft gezorgd in Europa, mede ook door het aantal app-ontwikkelaars dat werk heeft gevonden door apps in de App Store te kunnen verkopen. Ook zegt Apple dat het zich altijd aan de regels heeft gehouden van de Ierse belastingdienst en dat het niets verkeerd heeft gedaan.

Apple gaat tegen de uitspraak in beroep. Het bedrijf hoopt dat het te betalen bedrag lager uitvalt. Opvallend is dat ook Ierland in beroep gaat tegen de uitspraak. Het land is bang dat met de uitspraak veel techbedrijven Ierland verlaten en dat het grote reputatieschade oploopt.

Brievenbusreclame

Apple is niet het enige bedrijf dat Europese brievenbusmaatschappijen gebruikt om belasting te ontwijken. Andere grote techbedrijven zoals Google en Facebook doen dat ook vaak, met kleine kantoren met enkele tientallen medewerkers waar op papier miljoenen of zelfs miljarden wordt verdiend. Het is onduidelijk wat de uitspraak van de Europese Commissie betekent voor die andere bedrijven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten