Apple M2-chip: Alle geruchten op een rijtje

We weten nog niet eens zeker of hij echt M2 gaat heten of misschien toch M1X, maar na de M1-chip van Apple is de kans groot dat het bedrijf voor ‘2’ gaat. De Apple M2-chip zou ondanks de tekorten waarmee chipmakers kampen, nog dit jaar verschijnen. Dit is wat we er tot nu toe van weten.

Voordat we duiken in wat de M2-chip ons kan brengen, kijken we eerst naar de M1-chip. Dat was de eerste chip die Apple zelf ontwikkelde voor computers, versus het gebruiken van Intel-chips sinds 2006. De ARM-gebaseerde M1 kun je vinden in bijvoorbeeld MacBook Pro en MacBook Air uit 2020. M1 is een zogeheten ‘system-on-a-chip’. Dat betekent dat de CPU, GPU, RAM en de neurale engine allemaal op die ene chip zitten.

Dat is niet alles, want er zit nog meer op de chip, zoals de Secure Enclave, SSD-controller, processor voor image signaling, codeer-engines, de Thunderbolt-controller en meer. Kortom, het is een zeer complete chip die Apple mede door zijn jarenlange ervaring met iPhone- en iPad-chipontwikkeling kon maken. Dat wierp zijn vruchten af, want M1 is een chip die door computerexperts zeer wordt gewaardeerd. Hij doet bovendien niet onder voor de elfde generatie Intel Tiger Lake-processoren.

M1 versus M2

De M1 heeft een GPU van maximaal acht kernen en een CPU van acht kernen. Dan nu: M2. De nieuwe M2-chip heeft wellicht zestien powerkernen en vier kernen voor efficiëntie, al wordt er ook gesproken over 12 CPU-kernen. Er schijnt zelfs een variant in ontwikkeling te zijn die 32 kernen heeft voor nog betere prestaties. Waar M1 is gebouwd op een node van 5 nanometer, is M2 geplaatst op een node van 4 nanometer. Er zitten meer transistors op, waardoor hij efficiënter is dan zijn voorganger.

Het bedrijf uit Cupertino schijnt de chip in ontwikkeling te hebben voor aankomende MacBook Pro’s van 14 en 16 inch, maar ook iMacs. Het zijn siliconen chips die volgens Bloomberg zorgen dat de prestaties van de laatste Macs compleet in het niet vallen. De GPU’s van de nieuwe chips zouden meerdere malen sneller zijn dan die van Intel.

Het zou wel snel zijn als Apple inderdaad binnenkort al met iMacs zou komen met de M2-chip erin, want het heeft in april nog 24-inch iMacs (in allerlei kleuren) aangekondigd die gebruikmaken van de M1-chip. Waarschijnlijk gaat het dan ook eerst om de M2-chip in MacBook Pro’s die naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar worden aangekondigd. De verwachting is dat Apple nieuwe 16-inch MacBook Pro’s aangekondigd, of dat het misschien wel de hele MacBook Pro-lineup voorziet van een verfrissingsbeurt. Misschien in dezelfde funky kleurstellingen als de iMac-reeks vorige maand.

Reeds in productie

De chip zelf is in ieder geval al in productie, als we Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) mogen geloven. Het bedrijf zegt dat de massaproductie van de chip vorige maand is begonnen. Het schijnt ongeveer drie maanden in beslag te nemen om een nieuwe processor te produceren, wat betekent dat Apple in principe al in juli aankondigingen zou kunnen doen.

Apple kennende wacht het nog even tot september of oktober, want dat zijn meestal maanden waarin de grote aankondigingen voor de feestdagen plaatsvinden. Dan zijn mensen geneigd elkaar wat duurdere cadeaus te geven en daar zou een spiksplinternieuwe MacBook met een razendsnelle chip best eens toe kunnen behoren in 2021. Bovendien genieten veel Apple-fans nog volop van de M1-chip, die we ook pas sinds een half jaar hebben. Apple’s Worldwide Developers Conference, die dit jaar van 7 tot 11 juni plaatsvindt, zou mogelijk wel al iets kunnen weggeven over de nieuwe tech.

Het is de vraag of de bovenstaande informatie helemaal klopt, want Apple heeft zelf nog geen uitspraken gedaan over de nieuwe chip. Het is bijvoorbeeld niet bekend of het gaat om een nieuwe generatie, of vooral een upgrade van de eerste. Wanneer M2 of M1X komt, dat is dus nog even afwachten.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: apple, mac