abonneren

Apple laat gebruikers 14 dagen geld terugvragen voor apps

Apple heeft de voorwaarden van de App Store aangepast, waardoor het nu mogelijk is om binnen 14 dagen het geld terug te vragen voor een gekochte app. Daarbij hoeven gebruikers geen reden op te geven. Handig voor de iPhone-bezitters, maar het plan lijkt desastreus voor ontwikkelaars.

De nieuwe voorwaarden werden ontdekt door onder andere 9to5Mac. De regel geldt voor klanten van Europese landen, waaronder dus ook Nederlanders.

Klanten kunnen het geld voor een app terugvragen door in de App Store te klikken op 'Meld een probleem'. Er hoeft geen reden te worden opgegeven voor het terugvragen van geld.

Vroeger

Vroeger was het slechts 24 uur mogelijk om het geld terug te vragen voor een app, en dat kon ook alleen als de app niet werkte of bijvoorbeeld nep bleek te zijn. Als je een app had die simpelweg niet werkte zoals je wilde, had je pech. Apple beoordeelde die geld-terug-aanvragen altijd op individuele basis en besloot zo of de klant zijn geld wel of niet terugkreeg.

Snel geld terug

Het lijkt er nu op dat app-kopers hun geld sowieso terug krijgen. Dat kan binnen 2 weken, wat erg lang is. In 2 weken kun je namelijk een game makkelijk uitspelen. De regels gelden ook voor boeken die in iBooks worden gekocht. Wanneer een lezer zijn boek dan in 2 weken uitleest, kan hij het geld nog steeds gewoon terugvragen.

Misbruik?

Het is onbekend wat de nieuwe situatie gaat betekenen voor ontwikkelaars en uitgevers. Er zijn nog maar weinig ontwikkelaars die zich hebben uitgesproken tegen de nieuwe regels, maar het is ook nog afwachten of iPhone-bezitters geen misbruik gaan maken van de nieuwe situatie.

Nieuwe wet

De nieuwe voorwaarden hebben hoogstwaarschijnlijk met nieuwe Europese wetgeving te maken. Volgens regels van de EU moeten klanten hun online-aankopen altijd binnen 14 dagen terug kunnen krijgen. Dat geldt niet alleen voor fysieke goederen, maar ook voor digitale, zoals apps.

Het is nog niet bekend of ook Google zijn regels gaat aanscherpen voor Android. Daar kun je nu binnen 2 uur je geld terugvragen. Tot voor een paar maanden geleden was dat slechts 15 minuten, wat veel gebruikers niet prettig vonden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: app

Nieuws headlines

Laatste reactie