abonneren

Apple introduceert nieuwe iPods en iTunes 9

De verwachtingen waren hooggespannen, maar er waren geen grote verrassingen bij de Apple-presentatie van gisteren. De iPod-lijn krijgt een opfrisbeurt, iTunes krijgt een broodnodige update naar versie 9 en iPhone-firmware 3.1 ziet het levenslicht.Eigenlijk was de grootste verrassing van Apple's "It's Only Rock 'n Roll, But We Like It"-event dat de presentatie in handen was van Steve Jobs. De Apple-goeroe nam van januari tot julieven afstandvan zijn bedrijf om een operatie te ondergaan. Gisteren zag hij er weer levendig uit.

Jobs trapte af met iPhone OS 3.1. Deze update lost een groot aantal bugs op en maakt vermoedelijk augmented reality mogelijk via api's, maar daar werd niet over gesproken. Wat Jobs wel kwijtwilde over de nieuwe firmware is dat de App Store nu Genius-aanbevelingen krijgt en dat er nu een ringtone-store is met meer dan 30.000 ringtones. Een ringtone kost € 0,99.

iTunes 9 is inmiddels ook al op de servers van Apple te vinden. Apple heeft de Genius-functionaliteit verder verbeterd door middel van Genius Mixes, een van Pandora/Last.FM gejatte functie waarbij er een playlist van gelijksoortige nummers wordt samengesteld. Inmiddels bevat de Genius-database meer dan 54 miljard nummers, dus ook fans van obscure muziek zouden aan hun trekken moeten komen. Verder zou iTunes beter en sneller moeten op synchroniseren en is het nu eindelijk mogelijk de inhoud van de iPhone te beheren (applicaties, muziek, foto's, video's, etc.)

Vooral de iTunes Store heeft een flinke make-over gehad. De navigatie is anders, er zijn kleine pop-ups met previews en de Store is geïntegreerd met Facebook. Wie een album interessant vindt, kan dit delen via zijn Facebook newsfeed. Ook ziet iTunes LP heet levenslicht, een nieuw albumformaat (codenaam Cocktail) waarbij een muziekalbum gebundeld wordt met liner notes, songteksten, foto's en videofragmenten. Ook films krijgen een dergelijke functie onder de naam iTunes Extras, waardoor de bonuscontent van dvd's en blu-ray nu ook voor iTunes geldt.

De iPod-lijn is onder handen genomen, maar er zijn eigenlijk geen grondige wijzigingen. De grootste verandering is dat de iPod nano een ingebouwde camera krijgt, maar dit kon eigenlijk geen nieuws meer genoemd worden. De iPod touch 8 GB gaat naar €179, de 32 GB naar €279 en een 64 GB-model bezet nu het €369-prijspunt. De iPod classic krijgt een upgrade; voor €229 krijgt je nu geen 120GB-model maar een 160GB-model. De prijzen van de iPod shuffle blijven hetzelfde, maar er komt een nieuwe roestvrij stalen model voor €95.

Uiteraard is de iPod nano de belangrijkste muziekspeler voor Apple. Dat dit model nu een camera heeft zorgt ervoor dat Apple de nano kan laten concurreren met budgetcamera's als de Flip Mino. De iPod nano krijgt een groter scherm (2,2 inch), ingebouwde microfoon en speaker, pedometer, fm-radio, voicerecorder, stembesturing à la de shuffle en natuurlijk Genius Mix. Het 8GB-model kost €139, het 16GB-model €169.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie