abonneren

Apple heeft interesse in overname ARM

Apple zou van plan zijn ARM Holdings op te kopen. ARM Holdings is verantwoordelijk voor het merendeel van de mobiele chip-ontwerpen. Het bedrijf ontwerpt onder meer de ARM-architectuur, die door bedrijven als nVidia, Texas Instruments en Apple zelf gebruikt wordt in processoren.Apple is de grootste klant van ARM.
De computerfabrikant zou de ARM-ontwerpen voortaan in eigen huis willen ontwikkelen. Daarnaast zou het stricte controle kunnen uitoefenen over wie toegang krijgt tot de ARM-architectuur en daarmee concurrenten kunnen uitschakelen, zoals nVidia.

Interessant is dat Apple één van de oorspronkelijke oprichters van ARM is. Het bedrijf werd in 1990 opgericht, samen met computerfabrikant Acorn en chipfabrikant VLSI Technologies. Apple had interesse in Acorn's RISC-processoren, die het in de Newton Message Pad gebruikte. Eind jaren '90 verkocht Apple zijn aandelen ARM. In 2001 schakelde Apple weer terug naar de ARM-architectuur voor de iPod en sindsdien is Apple uitgegroeid tot de grootste klant van ARM.

Op dit moment moet Apple royalties afstaan voor alle ARM-designs die het in zijn producten gebruikt. Mocht Apple ARM overnemen, dan vallen deze kosten weg. Daarnaast kan het geld binnenhalen door licentiekosten te vragen aan concurrenten, of ze juist toegang tot de architectuur ontzeggen. Dat zou een flink probleem voor deze concurrenten betekenen, want er is eigenlijk geen alternatief voor de energiezuinige ARM-architectuur.

Apple Insider

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord