abonneren

Apple frustreert concurrentie

Volgens rivalen en belangengroepen blokkeert Apple opzettelijk elke vorm van concurrentie. Apple is met zijn iTunes-webwinkel de dominante speler in de online muziekmarkt. Vier van elke vijf muzieknummers die in de VS online worden gekocht, zijn afkomstig uit Apple's iTunes-webwinkel. De verkoop van cds is in een vrije val beland en hierdoor wordt iTunes nog belangrijker voor de muziekindustrie. Apple weet dit en probeert er zoveel mogelijk profijt uit te halen door elke vorm van vrije marktwerking tegen te gaan.

Iedereen is het er over eens dat Apple zijn dominantie in de online muziekmarkt dankt aan goede producten en goede marketing. Apple is geen monopolist zoals Microsoft en vooral in de markt van draagbare mediaspelers heeft het bedrijf een aantal geduchte tegenstanders. Toch klagen concurrenten en belangengroepen dat Apple opzettelijk eerlijke concurrentie tegengaat.

Apple's muziekactiviteiten vinden plaats op drie vlakken. Als eerste is er de hardware. Apple produceert populaire mediaspelers als de iPod en de iPhone. Ten tweede biedt Apple software aan waarmee consumenten hun digitale muziekcollectie kunnen beheren. En ten derde verkoopt Apple muziek via zijn online muziekwinkel iTunes. De drie aspecten zijn innige verstrengeld met elkaar. Dit is handig voor de consument, maar slecht voor de concurrentie.

Concurrenten doen hun best om de dominantie van Apple aan te pakken. Amazon werkt hard aan zijn MP3-webwinkel, WinAmp en Songbird bieden alternatieve mediabeheersoftware en er zijn meerdere aanbieders van draagbare mediaspelers, zoals Microsoft met zijn Zune. Omdat Apple de dominante speler is moet elke concurrent zijn software compatibel maken met iTunes en de iPod. Maar op zijn beurt is Apple niet bereid om de iPod of iTunes open te gooien voor concurrenten.

Consumentenbelangengroepen vinden dat gebruikers van een iPod of een iPhone zelf moeten kunnen bepalen welke software ze gebruiken om muziek te kopen en hun muziekcollectie mee te beheren. Tevens vinden ze dat gebruikers van iTunes zelf moeten kunnen bepalen met welke mediaspeler ze hun iTunes-collectie willen afspelen. Apple wil koste wat het kost dit voorkomen.

Vorige maand eiste Apple dat de eigenaar van de website bluwiki.com een bericht van de site verwijderde waarin werd uitgelegd hoe een speciaal Apple-bestandje genaamd iTunesDB omzeild kon worden. Volgens Apple mag wegens het auteursrecht niet over dit bestand gesproken of geschreven worden. Concurrenten moeten iTunesDB omzeilen, willen ze ervoor zorgen dat hun software compatibel is met de iPhone en iPod Touch. De eigenaar van bluwiki.com was het niet eens met Apple maar besloot toch het bericht te verwijderen omdat hij een dure rechtszaak niet kan betalen. De belangengroep Electronic Frontier Foundation (EFF) wil bluwiki.com kosteloos een advocaat geven zodat het wel zijn vrijheid van informatie kan verdedigen tegen de agressieve intimidatiepogingen van Apple.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie