abonneren

Apple en RIM veroveren de smartphonemarkt

De toenemende belangstelling voor de iPhone en ook de BlackBerry-smartphones hebben de posities van Apple en RIM in de smartphonemarkt versterkt. De beide bedrijven zag hun marktaandelen toenemen, terwijl die van concurrent Nokia afnam.Al jaren leidt Nokia de smartphonemarkt met een ruime marge ten opzichte van zijn directe concurrenten. Door de komst van de iPhone en nieuwe BlackBerry-modellen zag Nokia zijn ruime voorsprong kleiner worden.
Nokia's aandeel in de smartphonemarkt liep terug van 51,4 procent naar 38,9 procent. Apple's marktaandeel steeg naar 17,3 procent en RIM's staat op de derde plaats met een marktaandeel van 15,2 procent. Er is een goede kans dat RIM tijdens de komende feestdagen Apple voorbij streeft en de tweede positie pakt in de smartphonemarkt.

In het derde kwartaal van dit jaar zag de markt van mobiele telefoons een magere groei van drie procent. De smartphonemarkt zag daarentegen een groei van 28 procent.

Analisten verwachten dat er volgend jaar een oorlog zal uitbarsten tussen Apple, RIM, Microsoft en Linux voor de tweede positie in de markt van mobiele besturingssystemen. Symbian leidt deze markt met een marktaandeel van 46,6 procent. Symbian had vorig jaar echter nog een marktaandeel van 68,1 procent. Microsoft staat met zijn Windows Mobile, en een marktaandeel van 13,6 procent, op de vierde plaats.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: