abonneren

Apple duldt geen concurrentie in zijn App Store

Applicatieontwikkelaars maken zich grote zorgen over de groeiende bemoeienis van Apple met de applicaties die aangeboden worden in de App Store. Applicaties die lijken op software van Apple worden resoluut verwijderd.Apple's App Store is een groot succes. Duizenden iPhone- en iPod Touch-gebruikers downloaden voor miljoenen dollars applicaties. In de App Store staan momenteel 500 applicaties en in totaal zijn er tien miljoen applicaties gedownload.
Een pluspunt van het systeem was dat externe ontwikkelaars applicaties voor Apple's iPhone en iPod Touch konden ontwikkelen en zo een graantje van het succes konden meepikken. Ontwikkelaars klaagden wel over de beperkte SDK voor de iPhone, maar ze waren blij dat eindelijk Apple open stond voor externe software. Dat Windows-pc's 90 procent van de markt uitmaken en Apple-pc's nog geen tien procent komt door het overdreven protectionisme van Apple. Ontwikkelaars hoopten dat er een nieuwe tijd was aangebroken.

Een eerste regenwolk aan de heldere hemel verscheen toen Apple bekendmaakte dat het een ‘kill-switch' in de App Store had ingebouwd. Apple kan wanneer het maar wil, en op afstand, applicaties op een iPhone verwijderen. De consument kan vervolgens fluiten naar zijn centen. Volgens Apple is deze ‘kill-switch' nodig om applicaties te verwijderen die de regels van Apple overtreden, zoals pornogafische of extreem gewelddadige applicaties. De tweede regenwolk verscheen aan de heldere hemel toen Apple een ‘scheetkussen'-applicatie uit de App Store verwijderde. Apple vindt blijkbaar een digitaal scheetkussen niet goed voor de zieltjes van iPhone-gebruikers.

Sindsdien heeft Apple meer applicaties uit de App Store verwijderd. Veel van deze applicaties zijn directe concurrenten voor Apple's eigen software. Zo werd een applicatie genaamd ‘Podcaster' door Apple uit de App Store verwijderd. Met deze applicatie kunnen gebruikers zich abonneren op podcastfeeds en deze beheren. Apple heeft deze applicatie verwijderd omdat het teveel lijkt op de podcast-functie in iTunes.

Ontwikkelaars beginnen nu te zien dat er een donkere regenwolk hangt boven de App Store. Apple treedt niet alleen op tegen applicaties die het onsmakelijk of weerzinwekkend vindt, maar ook tegen mogelijke concurrenten van zijn eigen producten. Schrijnend is dat een ontwikkelaar pas weet of een applicatie niet deugd in de ogen van Apple wanneer de applicatie helemaal klaar is en het wordt aangeboden in de App Store. Honderden uren aan ontwikkeling kan met een simpele druk op de ‘kill-switch' teniet worden gedaan.

Veel ontwikkelaars zijn zo boos over Apple's beleid dat ze zijn gestopt met het ontwikkelen van applicaties voor de iPhone. De ontwikkelaars die blijven, roepen Apple op om duidelijke richtlijnen op te stellen zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Ze willen ook dat Apple een applicatie goed- of afkeurt voordat deze wordt ontwikkeld. Zelfs verstokte Apple-fans uiten hun ongenoegen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie