abonneren

Apple-computers twee keer zo duur als pc's

Apple-gebruikers betalen gemiddeld twee keer zoveel voor hun systemen als pc-gebruikers. Dit blijkt uit een onderzoek door het marktonderzoeksbureau NPD.Uit data afkomstig van computerwinkels blijkt dat in de VS in juni de gemiddelde verkoopprijs van een Windows-laptop $700 was. Voor een Apple-systeem ligt de gemiddelde verkoopprijs op $1.515. Het verschil in prijs is nog groter bij desktopmodellen. De gemiddelde Windows-desktopcomputer was $550 en een Apple-desktop $1.543.

Volgens Stephen Baker, vice-president bij NPD, kunnen consumenten kiezen of ze een dure of een goedkope Windows-pc willen kopen. Maar wanneer ze een Apple willen dan hebben ze geen keuze.

Dat Apple-pc's duurder zijn dan Windows-pc's komt niet doordat ze beter zijn maar doordat Apple de keuze maakt om de Mac als een exclusief en trendy merk te positioneren. Net als bij andere trendy merken maakt het verschil in kwaliteit niet het prijsverschil goed. MacHeads zijn bereid om twee keer zoveel voor hun Mac neer te tellen om het gevoel te hebben dat ze bij een exlusieve club van trendsetters horen.

Apple maakt wel goedkope producten. De iPod is in verschillende modellen voor verschillende prijsklassen beschikbaar. De Mac blijft voor Apple echter een exlusief merk waar de klant extra voor moet betalen. Het gaat goed met de verkoop van Mac-pc's en dus is het voor Apple niet nodig om goedkopere computers te produceren. Pas als de verkoopcijfers stagneren zal Apple een budget-Mac overwegen.


Website: www.npd.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: