Antivirus in Vista moet professionals nog overtuigen

De antivirussoftware van Microsoft moet de ict-markt nog overtuigen. Ict'ers zijn vooralsnog niet van plan bij migratie naar Vista ook naar Microsofts antivirus te gaan. Dit blijkt uit een enquete van antivirusleverancier NOD32 onder 102 bezoekers van de conferentie IT Security.De ruime meerderheid (88 procent) blijft bij een overstap naar Vista een andere virusscanner gebruiken.
Een minderheid (10 procent) van de ondervraagden heeft wel vertrouwen in de verbeterde basisbeveiliging van de nieuwe Windows-versie. Een enkele bezoeker (2 procent) van de Heliview-conferentie gaf aan zowel de Microsoft-antivirus als een andere te willen gebruiken.

Deuk
De geënqueteerde it-managers gaven allemaal aan antivirus te selecteren op de effectiviteit ervan. De antivirussoftware van Microsoft, nu gecertificeerd door Cybertrust-divisie ICSA Labs, heeft wat dat betreft al een deuk opgelopen. Vorige week is er een kritiek beveiligingsgat ontdekt - en gedicht - in de Malware Protection-software die Microsoft gebruikt in al zijn antivirusproducten. Dat gat stelt kwaadwillenden in staat op afstand code uit te voeren om zo pc's over te nemen. Overigens hebben eerder ook Trend Micro en Symantec al last gehad van gaten in hun beveiligingssoftware.

Naast de betrouwbaarheid van antivirus kijken it-managers vooral naar de prijs (26 procent) van die software, de snelheid (24 procent) en ook de centrale beheermogelijkheden (21 procent). Tot slot letten it'ers ook op de downloadtijd voor updates (17 procent) en de netwerk- of systeembelasting (12 procent).

Tweede poging
De consumentenmarkt in de Verenigde Staten reageerde midden vorig jaar al enthousiast op de relatief goedkope antivirus, die nu ook meekomt met Windows Vista. Microsoft heeft het voor consumenten verpakt in een bredere beveiligingsdienst, waarin ook antispyware, de Windows-firewall en optimalisatie van het register is opgenomen.

Overigens heeft Microsoft lang, lang geleden ook al een antiviruspakket op de markt gebracht, afkomstig van het later door Symantec gekochte Central Point Software. MSAV (Microsoft Anti-Virus) was voor MS-DOS en verscheen in versie 6.0. Het nogal beperkte pakket kon zo'n duizend virussen opsporen en had geen update-mogelijkheid, hoewel er van de software zelf nog wel een update verscheen. Hoewel het onder Windows 3.x kon draaien (MWAV) was deze virusbestrijder na MS-DOS 6.22 weer verdwenen.


Bron: Computable.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: