Japanse onderzoekers zeggen dat ze een speciaal soort verf hebben ontwikkeld die draadloze signalen buiten kan houden.Dit betekent dat veiligheidsbewuste gebruikers van draadloze netwerken hun buren kunnen verhinderen om toegang tot hun thuisnetwerk te krijgen, zonder de encryptie in te schakelen. De verf bevat aluminium-ijzer-oxide dat resoneert op dezelfde frequentie als Wi-Fi- of andere radiogolven - wat betekent dat draadloze singalen worden geabsorbeerd en geblokkeerd. Door de hele kamer hiermee te verven, kunnen signalen er niet in en -belangrijk- niet uit.

De verf is ontwikkeld op de Universiteit van Tokyo. De verf hoeft niet meer te kosten dan ca. €11 per kilo, aldus de ontwikkelaars.

Volgens de makers is de verf een kosteneffectieve manier van beveiligen. Zo is het voor bedrijven een snelle en goedkope manier om toegang tot gevoelige informatie te voorkomen. Momenteel moeten bedrijven ingewikkelde software gebruiken om hackers buiten de deur te houden.

Een andere toepassing is het buiten houden van mobiele telefoonsignalen. Zo kan het bellen van telefoons in de bioscoop worden voorkomen.

Verf dat lagere frequenties tegenhoud bestaat al langer, de nieuwe technologie is de eerste die frequenties boven 100 Ghz kan absorberen. Er wordt nu nog gewerkt aan materiaal dat een groter bereik aan frequenties kan absorberen. De huidige telefoons werken op frequenties rond de 1,5 GHz maar het materiaal kan ook geschikt gemaakt worden voor dergelijke lage frequenties, zodat de telefoonsignalen effectief geblokkeerd worden.

Ook hopen de ontwikkelaars het materiaal te kunnen verwerken in kleding zodat een effectieve bestrijding van elektromagnetische straling op het menselijk lichaam mogelijk wordt.

Sommige veiligheidsexperts zijn sceptisch en zijn van mening dat dit niks nieuws is. Het gebruik van elektromagnetische afscherming bestaat al jaren. Bovendien is het gebruik van de beveiligingsvoorzieningen in draadloze netwerken goedkoper dan een heel gebouw met deze speciale verf bewerken. Ook is het de vraag of het verstandig is op effectiviteit van de verf te vertrouwen en maakt het volgens deskundigen de Wi-Fi beveiliging en encryptie niet overbodig.

Bron: BBC News

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten