abonneren

Android bezit in 2012 een stevige tweede positie

Hoewel Google's mobiele besturingssysteem Android op dit moment op minder dan 2 procent van alle smartphones draait, verwacht Gartner dat Android rond 2012 een marktaandeel van 14 procent in handen zal hebben. Het zal alleen Symbian voor zich moeten laten gaan.Gartner denkt dat Android in de komende jaren enorm populair zal worden, populairder dan het iPhone- en BlackBerry-besturingssysteem. Nokia is op dit moment marktleider met zijn complete line-up aan Symbian-toestellen en zal dat ook nog wel even blijven.
Wel zal het aandeel Symbian tot 39 procent dalen omdat Nokia zich gaat concentreren op Maemo, een nieuw smartphonebesturingssysteem.

Dat Gartner Android zo hoog in het vaandel heeft staan, heeft te maken met een aantal verschillende factoren. Zo zouden de ondersteuning van Google en de goede integratie met de 'cloud' belangrijke verkoopargumenten zijn. Gartner verwacht dat Google een aantal flinke verbeteringen aan Android gaat toevoegen, net als bij de overgang van Android 1.0 naar 1.5.

Ook zou het helpen dat Android op een groot aantal modellen van verschillende fabrikanten werkt. Dat zou het marktaandeel boven dat van Apple uit moeten laten stijgen. Gartner verwacht dat er in 2010 al 40 verschillende Android-apparaten op de markt zijn.

De precieze voorspellingen van Gartner: tegen het einde van 2012 heeft Symbian een marktaandeel van 39 procent, Android 14,5 procent, de iPhone 13,7 procent, Windows Mobile 12,8 procent en BlackBerry 12,5 procent. De overige Linux-systemen halen een gezamenlijk marktaandeel van 5,4 procent en Palm's webOS is hekkesluiter met 2,1 procent van de markt.

MacWorld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: