abonneren

Amerikaanse spionagedienst gaat internet beschermen

De spionagedienst die van de voormalige president van de VS George Bush onschuldige burgers mocht afluisteren, wordt verantwoordelijkheid voor de beveiliging van Amerikaanse computernetwerken.Admiraal Dennis Blair, de directeur van de National Intelligence-dienst, wil dat de National Security Agency (NSA) een grotere rol gaat spelenbij de beveiliging vanAmerikaanse computernetwerken. De NSA is de Amerikaanse spionagedienst belast met het kraken van computercodes en het electronisch afluisteren en monitoren van al het dataverkeer in en uit de VS.
De NSA heeft al meerdere cyberaanvallen weten te voorkomen.

Blair onderkent dat veel Amerikanen de spionagedienst niet vertrouwen. De belangrijkste reden voor het wantrouwen is dat de dienst onder het bewind van George Bush alle vrijheid kreeg om burgers af te luisteren, zelfs wanneer bugers naar het buitenland belden.

De NSA is zowel een spionagedienst als een militaire organisatie. Veel Amerikanen denken niet dat een militaire spionagedienst de privacy en burgerrechten van Amerikanen goed kan beschermen. De Amerikaanse overheid is echter zo bezorgd over het gevaar van cyberterrorisme dat het de "cybertovenaars" van de NSA wil inzetten om de VS digitaal te beschermen. Volgens Blair kunnen alleen de beste hackers de VS beschermen tegen de cyberterroristen, en die werken bij de NSA.

Volgens Blair vormen hackers in landen als Rusland en China een groot gevaar voor de informatie-infrastructuur van de VS. Grote defensiebedrijven als Northrop Grumman, Lockheed Martin en Boeing werken voor de Amerikaanse overheid aan geheime projecten die het Amerikaanse internet moet beschermen tegen binnen- en buitenlandse aanvallen. Ook software- en telecomgiganten zijn betrokken bij de verdediging van de VS.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie