abonneren

Amerikaanse justitie onderzoekt Windows 7

Windows 7 staat gepland voor december volgend jaar. Microsoft heeft recentelijk de broncode en een aantal testexemplaren van het nieuwe besturingssysteem overhandigd aan leden van het technische comité van het Amerikaanse ministerie van Justitie.Het ministerie van Justitie onderzoekt of Microsoft zich houdt aan de wet en niet probeert om met Windows 7 de concurrentie te bemoeilijken. Het ministerie heeft het technische comité in het leven geroepen na klachten van kleinere concurrenten.
Zij beschuldigen Microsoft van het feit dat de softwaregigant de broncode van Windows zo heeft geschreven dat het besturingssysteem standaard Microsoft-applicaties voor alles gebruikt en tevens beter werkt met eigen applicaties.

De Amerikaanse overheid gaf in november 2001 de concurrenten gelijk en eiste dat Microsoft het besturingssysteem zou aanpassen. Indien Microsoft niet tegemoet zou komen aan de eisen dan zou de overheid de softwaregigant verplichten om zich op te splitsen in een aantal kleinere bedrijven. Microsoft ging akkoord en nu houdt het ministerie van Justitie in de gaten of Microsoft zich met Windows 7 houdt aan de gemaakte afspraken.

Het effect van het toezicht van Justitie op de ontwikkeling van Windows is duidelijk zichtbaar. Microsoft heeft amper Internet Explorer doorontwikkeld, terwijl concurrent Mozilla met nieuwe versies van Firefox en Thunderbird kwam. Analisten denken dat de nieuwe versie van Internet Explorer wordt opgehouden omdat Microsoft bezig is de code zo aan te passen dat Internet Explorer en Outlook niet meer de standaard applicaties zijn in Windows 7.
Microsoft is geheel gestopt met de ingebouwde IM-client Windows Messenger. De client is nu gesplitst in Live Messenger voor particulieren en Office Communicator voor bedrijven. Beide programma's zitten minder diep verankerd in Windows dan hun voorganger.

Elke maand levert het technische comité samen met Microsoft een statusrapport in over de ontwikkeling van Windows 7. Er is een kans dat het ministerie van Justitie eist dat Microsoft grote veranderingen doorvoert in de broncode van Windows 7 en Internet Explorer 8.

Het zal voor Microsoft moeilijk zijn te verkroppen dat het ministerie als een soort strenge ouder over zijn schouders meekijkt met de ontwikkeling van Windows 7. Of Microsoft het nou wil of niet, Windows 7 en Internet Explorer 8 zullen minder met elkaar verweven zijn dan in vorige versies. Het is de vraag welk bedrijf van deze openheid het meeste voordeel zal hebben; Apple, Google of Mozilla.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie