abonneren

AMD stoft 'FX' weer af

De oude garde kent ze vast nog: de AMD FX-serie processors. FX stond voor 'no compromise' prestaties. De tegenhanger van de Intel Extreme-serie dus.

AMD is na de FX62 (voor de AM2-socket) gestopt met de FX-serie. De reden is nooit helemaal duidelijk geweest. Wellicht omdat het niet op kon boxen tegen de Intel Extreme-serie. Een ietwat minder interessante of stoere opvolger was de Black Edition-lijn. 

Bulldozer
Nu Bulldozer er aankomt, is AMD weer zeker van zijn zaak en brengt het de FX-serie weer terug. Het moet traditiegetrouw, de snelste cpu in de serie zijn. En natuurlijk is de multiplier niet gelocket, zodat overklokkers zich kunnen uitleven. 

Overigens zijn het niet alleen de processoren die een FX-label krijgen. Ook de high-end platformen krijgen een FX-stempel. Al was dat al wel het geval bij chipsets. Denk aan de 890FX, 790FX en nu dus de 900-serie met een FX-variant. 

Zambezi
AMD lanceert als eerste de Zambezi: een native 8-core processor op basis van de Bulldozer-technologie. Deze voelt zich volgens AMD helemaal thuis op het Scorpius-platform met FX-chipset dat dus geschikt is voor Bulldozer. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: