abonneren

AMD Radeon HD6950 eenvoudig te unlocken naar HD6970

Het is tegenwoordig gebruikelijk in de markt van grafische kaarten om voor de kaarten in de mid-range een high-end kaart te gebruiken waarbij bepaalde functies worden uitgeschakeld. In de nieuwe 6900-reeks van AMD is het nu echter kinderspel om die uitgeschakelde functies weer in te schakelen zodat je over een high-end kaart beschikt.

De HD6950 bevat minder shader units dan zijn grotere broer de HD6970 maar hardwarematig zitten die wel gewoon op de kaart. Door simpelweg het bios te flashen met een HD6970-bios worden de shaders ingeschakeld. Je merkt dan direct een prestatiewinst. De prestaties liggen nog wel wat achter op de HD6970 omdat de kloksnelheid lager is. Sommige fabrikanten zoals Asus bieden een bios met hogere kloksnelheden, Overdrive limits en de mogelijkheid om het voltage aan te passen. Mocht er iets fout gaan dan is er nog niets aan de hand aangezien AMD een dual-bios functie op de kaarten biedt waardoor eenvoudig teruggeschakeld kan worden.

Techpowerup heeft al een aantal kaarten getest en het lijkt zonder problemen te werken met HIS, Asus, PowerColor, Sapphire, XFX en de reference-kaart van AMD zelf. Aangezien veel kaarten allemaal gebaseerd zijn op dezelfde hardware en slechts een ander stickertje en koeler krijgen per merk, lijkt het erop dat het met zo´n beetje elke kaart zal werken.

Een handleiding hoe u eenvoudig vanuit Windows de kaarten kunt unlocken en ook weer kunt terugzetten naar de default-waarden mocht er toch iets fout gaan, vindt u op de website van TechPowerUp.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie