abonneren

AMD presenteert roadmap voor 2011

Op een jaarlijkse conferentie voor financieel analisten heeft AMD zijn plannen voor de komende jaren gepresenteerd. Hier heeft AMD ook uitgelegd hoe ze marktaandeel terug willen winnen van Intel. Belangrijk aandachtspunt in de AMD-ontwikkelingen is het verlagen van het energiegebruik.De belangrijkste plannen van AMD voor de toekomst vinden we in de Fusion strategie. Het woord zegt het al: het combineert de CPU en GPU tot één processor, de APU. Dit staat voor Accelerated Processing Unit. Dit concept is voor het eerst geïntroduceerd in 2006.
De APU's zullen in 2011 verschijnen, als AMD twee nieuwe architecturen introduceert, luisterend naar de prachtige codenamen Bulldozer en Bobcat.

De Bulldozer is ontworpen voor desktop- en servertoepassing, is een totaal nieuwe multi-core, multi-pijplijn x86 processor, gemaakt met het  32 nm high-K metal gate process. Dit platform bevat, wat AMD noemt, "extensive new powermanagement innovaties".

De Bobcat is bedoeld voor de andere kant van het spectrum: de ultra dunne notebooks. De Bobcat is ontworpen om minder dan 1 watt aan energie te verbruiken, maar zal toch 90% van de momenteel gangbare prestaties bieden. Hoe AMD dat voor elkaar krijgt blijft onduidelijk.

Beide processorplatformen zullen schaalbaar zijn en worden gecombineerd met een GPU en andere geïntgreerde functionaliteit, in toepassingsgerichte APU's.

Notebooks:
In 2010 zal AMD's komende platform voor destkopvervangende notebooks het daglicht zien. Onder de codenaam Danube komt AMD's eerste mobiele quad-core, in 45nm Champlain technologie. Voor AMD's derde generatie van het ultra dunne segment is er het Nile platform, met de dual-core Geneva CPU. Beide zijn bedoeld voor meer dan 7 uur batterijduur.

In 2011 komt dan het Sabine platform voor de high-end notebooks met de 32 nm Liano APU. Dit zal de eerste APU van AMD zijn met een gecombineerde CPU/GPU, die DirectX 11 aan boord heeft. Nog voor de Bulldozer en Bobcat APU's. Later in 2011 komt dan de het ultra-thin Brazos platform met de Ontario APU, die dual Bobcat cores en DirectX 11 GPU functionaliteit bevat. Al deze platformen ondersteunen ddr3 geheugen.

Desktops:
In 2010 komt AMD's Leo platform voor de enthousiaste computergebruikers. Deze worden aangedreven door Thuban processoren met maximaal zes cores. Voor de gewone pc-gebruikers komt het Dorado platform met de Athlon II cpu en vier kernen.

In 2011 zien we dan het Scorpius platform met de Zambezi CPU. Die bevat 4 of 8 Bulldozer cores en moet het nog net als bij de voorgangers doen met discrete graphics. Aan de onderkant van de markt zien we dan het Lynx platform met de Liano APU. De eerste generatie met Bulldozer en Bobcat APU's, met geïntegreerde DirectX11 graphics.
Ook deze platformen gebruiken allemaal ddr3 geheugen.

Bron: AMD

 

 

 

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: