abonneren

AMD plant een rivaal voor Intel's Atom-processor

Intel heeft zichzelf een grote dienst bewezen met de Atom-cpu: niet alleen is deze processor razend populair, echte concurrentie is er ook niet. VIA heeft weliswaar de Isaiah, maar heeft zijn zaakjes niet op orde. AMD is nu van plan snel met een tegenoffensief te komen.Hoewel AMD problemen heeft Intel te beconcurreren in het high-end-segment, zou een low-power-chip van AMD wel eens hoge ogen kunnen gooien. Intel krijgt de Atom niet aangesleept, wat tot tekorten leidt, en AMD zou hier flink van kunnen profiteren.
Het bedrijf denkt aan een AMD64-gebaseerde cpu met een geïntegreerde geheugencontroller, 16-lane 800 MHz hypertransport-bus, 256 KB aan l2-cache en een kloksnelheid van 1 GHz.

Uiteraard is energieverbruik één van de belangrijkste aspecten van de chip. De Atom N270 heeft een tdp van 2.5 watt, plus nog eens 4 watt voor de i945GSE northbridge. AMD claimt dat hun processor een tdp van 8 watt heeft, maar de northbridge is in de processor geïntegreerd. Het verschil is dus vrij minimaal. Wanneer AMD de processor gereed kan hebben is niet bekend maar het zal interessant zijn te zien of de chip zich tegen Intel's Atom staande weet te houden.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: