abonneren

AMD onthult details 'Griffin'-processor

AMD wil de huidige Turion-processor een vernieuwing laten ondergaan. De codenaam van de nieuwe mobiele dualcore processor is Griffin; de processor moet in 2008 gereed zijn en véél meer rekenkracht tegen minder stroomverbruik bieden.De huidige Turion is al tijden aan vervanging toe.
Zelfs het krimpen van de processor naar 65 nm kan niet verhullen dat de Turion al tijden lang geen nieuwe features meer gekregen heeft. Hierdoor kan de processor niet goed opconcurreren tegen de Core 2-architectuur van Intel. Dankzij de Griffin, die in het tweede kwartaal van 2008 gereed moet zijn, zou AMD de kansen willen keren.

De Griffin is gebaseerd op de huidige Opteron/Athlon X2-kern. De processor heeft een geïntegreerde northbridge, waardoor hij veel energiezuiniger kan zijn dan zijn Intel-tegenhangers. De processor en northbridge worden via HyperTransport3 met elkaar verbonden. Griffin heeft een aantal nieuwe technieken om het stroomverbruik binnen de perken te houden, zoals het uitschakelen van geheugenlanes en het intelligenter schakelen van de processorsnelheid.

De Griffin zal niet compatibel zijn met de Turion: er zijn dus nieuwe moederborden nodig om van de processor gebruik te maken. Voor meer gegevens over de Griffin, lees dit artikel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie