abonneren

AMD maakt nieuwe platforms en processoren bekend

AMD heeft de komende twee generaties desktopplatformen van officiƫle codenamen voorzien. De platformen bestaan uit cpu, chipset en grafische core. Op de roadmap staat nu ook de Fusion-processor, een mix tussen cpu en gpu.HighendHet eerstvolgende high-end platform heet Spider. Spider biedt onderdak aan de AMD Phenom X4- en X2-processoren en een nieuwe chipset in de RD7xx-serie. De RD7xx-chipset kan overweg met pci-express 2.0 en hypertransport 3.0.

Na Spider komt Leo. Leo maakt zijn debuut in 2008 en is een opfrisser voor Spider om beter met 45nm-Phenom-processoren om te kunnen gaan. De nieuwe 45nm-Phenoms krijgen 6 MB aan L3-cache mee. Ook Leo gebruikt de RD7xx-chipset, maar kan maar liefst vier gpu's in CrossFire aansturen. Tegelijkertijd met Leo moet ook de nieuwe grafische Radeon-desktopkaart gereed zijn. De R700-chipset is compatibel met DirectX 10.1 en wordt op 55nm geproduceerd.

In 2009 komt AMD met Python, een platform gebaseerd op de Fusion-processor. De Fusion is een combinatie tussen quadcore cpu en gpu, in een Socket AM3-verpakking. De gpu is compatibel met DirectX 10 (of zelfs DirectX 11) en bevat de Universal Video Decoder die AMD gebruikt voor het decoderen van high definition videomateriaal. Fusion moet met een 32nm-productieproces gemaakt worden en ondersteund worden met de RD8xx-chipset. De RD8xx zal zeker gebruik maken van ddr3-geheugen.

Mainstream
Het eerstvolgende mainstream-platform zal Cartwheel zijn, de opvolger van de huidige Pinwheel. Pinwheel bestaat uit een Athlon X2 op een AMD690-chipset. Cartwheel zal ondersteuning bieden voor 45nm Athlon X2's in combinatie met de nieuwe RS700-chipset. Net als bij Spider biedt dit platform ondersteuning voor pci-express 2.0 en hypertransport 3.0. De grafische kern van de RS700 moet compatibel zijn met DirectX 10 en UVD.

Na Cartwheel zien we ook Fusion naar de mainstream komen in de vorm van het Copperhead-platform. Het Copperhead-platform bestaat uit een quadcore Fusion-processor, net als bij Python. Hoe de twee platformen precies verschillen is niet bekend, maar dat ook hier gebruik gemaakt gaat worden van ddr3 is zeker.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: