abonneren

AMD kondigt SSE5-instructieset aan

AMD wil computerprestaties verhogen door te sleutelen aan de instructieset. EĆ©n van de initiatieven is de introductie van SSE5, een uitbreiding op de huidige multimediainstructies. SSE5 is het eerste nieuwe voorstel sinds de 3DNow enige jaren geleden.SSE is tot nu toe altijd een Intel-aangelegenheid geweest, maar het lijkt nu dat AMD het op een akkoordje met Intel heeft gegooid. Het bedrijf mag de nieuwe SSE5-instructieset introduceren als het stopt met de ontwikkeling van 3DNow-instructies.
Wat Intel van de SSE5-instructies vindt is overigens niet bekend, maar AMD heeft al aangekondigd bezig te zijn met SSE6.

SSE5 focust zich op drie specifieke gebieden: beveiligingsapplicaties, traditionele computerintensieve applicaties en multimedia. Een overzicht van de nieuwe instructies en de gebieden waar ze effect moeten sorteren is te vinden op de site van AnandTech.

SSE5 zit nog niet in de nieuwe Barcelona-processoren, pas bij de Bulldozer-core (die in 2009 wordt verwacht) moeten de nieuwe instructies beschikbaar zijn. Barcelona ondersteunt zelfs niet de gehele SSE4-instructieset, die wel bij de nieuwe Intel-processoren ingebakken zit. Dat betekent dus dat applicaties flinke snelheidsverschillen kunnen laten zien bij het decoderen van SSE4-instructies.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie