abonneren

AMD kondigt eerste Llano-samples aan

Het gaat AMD weer een beetje voor de wind: het afgelopen kwartaal wist de processorfabrikant nette cijfers te presenteren en nu lijkt ook Llano netjes op schema te lopen.
Llano is een combinatie tussen cpu en gpu, net als bij Intels nieuwe Core i5-processoren.

AMD claimde vorig jaar nog dat het voor het eind van 2010 met de eerste Llano-sample op de proppen zou komen, inmiddels heeft AMD de eerste sample al in handen. Llano is een apu (accelerated processing unit), een combinatie tussen cpu en gpu. Beide kernen worden op 32 nanometer gebakken en partners kunnen nog voor de zomer Llan-samples verwachten.

De gpu-core van Llano is een afgeleide van de huidige Evergreen-core (Radeon HD 5000). Llano is niet bedoeld als concurrent voor de huidige Core i5 van Intel, waarin de cpu en gpu als twee afzonderlijke chips op één die zitten, maar als concurrent voor Intels Sandy Bridge. Sandy Bridge is echter doorgeschoven naar 2011, waardoor AMD wel eens een primeur zou kunnen hebben. Daarnaast maakt Intel in Sandy Bridge gebruik van DirectX 10-hardware terwijl AMD voor Llano gebruik maakt van DirectX 11-hardware.

Ook over het cpu-deel van Llano is inmiddels meer bekend. AMD kiest voor een quadcore cpu voor de eerste Llano-apu's. Deze cpu is een afgeleide van de huidige Phenom II, maar maakt geen gebruik van L3-cache, waardoor hij eigenlijk meer op de Athlon II lijkt. Elke core krijgt 1 MB aan L2-cache en de klokfrequentie zou hoger dan 3 GHz moeten liggen.

Niet geheel verrassend zal Llano een compleet nieuwe socket vereisen: de huidige Socket AM2 en AM3 zijn niet voorbereid op het uitsturen van grafische data. Het is veilig om te stellen dat de massabeschikbaarheid van systemen met een Llano-kern pas in 2011 zal plaatsvinden.

Anandtech

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: