abonneren

AMD komt met native achtcore processor 'Hydra'

AMD komt nog dit jaar met een refresh van de huidige K10-architectuur, de Phenoms met Agena- en Toliman-kern. De zogeheten K10.5-architectuur wordt gebakken op 45 nanometer en krijgt vier cores. Begin 2009 komt er een nieuwe revisie waarin zelfs acht cores mogelijk zijn, onder de naam 'Hydra'.Het aantal codenamen begint verwarrend te worden, maar na de huidige Agena (4 cores, 65nm) en Toliman (3 cores, 65nm) komt AMD met de Deneb (4 cores, 45nm, 2 MB l3-cache) en Propus (4 cores, 45nm, geen l3-cache).
Deze laatste twee noemt AMD de 45nm K10.5 Rev C-versies, en het bedrijf wil begin 2009 met een revisie D komen die maar liefst acht cores kent. Hoewel AMD niet wil bevestigen dat het om een native acht-core processor gaat (in plaats van twee samengesmolten quadcores) lijkt alles hier wel op te wijzen. De codenaam 'Hydra' lijkt dan ook goed gekozen.

Hydra krijgt ook meer cachegeheugen mee: 1 MB L2 per core en 6 MB aan L3-geheugen. Dat is respectievelijk tweemaal en driemaal zo veel als de huidige K10-processoren. Ook verwacht AMD dat Hydra kloksnelheden van boven de 3 GHz weet te halen. AMD wil Hydra als échte concurrent voor Intel's Nehalem positioneren, maar hierbij moet niet vergeten worden dat Intel Nehalem zes tot negen maanden eerder op de markt zal brengen.

Fudzilla

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: