abonneren

AMD gaat RV810-core koppelen aan cpu's

Intel is druk bezig een processor te ontwerpen met geïntegreerde grafische core (Havendale) maar ook concurrent AMD staat niet stil. Onder codenaam Swift moet in 2009/2010 de eerste gecombineerde cpu-gpu gereed zijn en dit product wordt uitgerust met de aankomende RV810-core.Aanvankelijk wilde AMD de Swift uitrusten met de RV710-core; dezecore is inmiddels gereed en gaan we tegenkomen in het middensegment van de Radeon HD 3000-serie. De RV710 is op 55nm geproduceerd en uitgerust met een 64-bit geheugeninterface.

Toch is AMD niet tevreden. Omdat Swift op zijn vroegst pas in 2009 zal verschijnen gaat de processorfabrikant de cpu-gpu voorzien van een betere, nieuwere core: RV810. Deze opvolger van de huidige RV710 wordt op 40nm geproduceerd, in tegenstelling tot het cpu-gedeelte dat op 45nm geproduceerd wordt. Dat de prestaties van de RV810 beter zijn dan die van de RV710 is duidelijk, maar nog onduidelijk is hoe AMD de koppeling tussen cpu en gpu wil gaan leggen gezien de verschillende productietechnieken.

Er bestaat de kans dat AMD's gecombineerde cpu-gpu alsnog uit twee verschillende chips zal bestaan, eventueel zelfs door middel van een multi-chip-module (MCM). Hoe dan ook: er is veel werk aan de winkel voor AMD om op tijd een antwoord gereed te hebben voor Intel's Havendale, die in zijn geheel op 45nm geproduceerd zal worden.

Fudzilla

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: