abonneren

Is Amazons Fire-smartphone alles wat ervan hoopten?

Amazon heeft gisteravond zijn eerste smartphone gepresenteerd. Het toestel, de Fire Phone, heeft een 3D-scherm en gebruikt 4 camera's aan de voorkant om de ogen van de gebruiker te volgen. Maar is het toestel echt wat we ervan verwacht hadden?

De telefoon van Amazon werd al langer verwacht, en ook dat de telefoon een 3D-functie zou krijgen was vrij zeker. Toch is het 3D-element iets anders dan nu bekende modellen, zoals de Nintendo 3DS of een 3D-tv. Het scherm zelf is niet driedimensionaal, maar maakt gebruik van een 'normaal' scherm dat bij kanteling een diepte weergeeft voor de gebruiker. Ook kan in apps zoals de browser gescrolld worden door de telefoon te kantelen.

Hogere prijs

Wat tegen de verwachtingen is, is de prijs van het toestel. Daarvan werd aanvankelijk gedacht (of misschien gehoopt) dat die erg laag zou zijn - net als andere fysieke producten van Amazon (zoals de Kindle). Daarmee zou de Fire Phone zich wel eens kunnen onderscheiden van de high-end-toestellen van Apple en Samsung.

In plaats daarvan kost de Fire Phone los bij Amazon een goede 500 euro. Daarmee valt het toestel in dezelfde prijsklasse als de Samsung Galaxy S5 en de goedkopere iPhones.

Degelijk

Wat je voor dat bedrag krijgt, is een telefoon die qua specs net in de buurt komt van die concurrenten. Zo klokt de Snapdragon 800-processor in op 2,2 GHz en het werkgeheugen ligt op 2GB. Het 4,7"-scherm heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Daarmee is het zeker geen slechte telefoon, maar de gebruikers die een degelijk toestel voor een lage prijs hadden verwacht, komen bedrogen uit.

Unieke features

Wel heeft de Fire Phone enkele unieke features, zoals een buslading aan unieke Amazon-apps. Amazons eigen muziekspeler en cloud-server. Het echt interessante voor de fans is echter de 'Firefly'-software. Daarmee kan de camera elke film, boek of cd herkennen waar je met de camera op wijst, maar ook gewone huishoudartikelen worden door het systeem herkend. Vervolgens kun je via de speciale Amazon-software het artikel kopen bij de webwinkel.

Amazon, Amazon, en Amazon

Sowieso wijst alles op de Fire Phone erop dat het apparaat bedoeld is voor het online kopen van artikelen. Een geïntegreerd betaalsysteem maakt het makkelijk met een paar drukken op de knop een artikel te kopen van 's werelds grootste online winkelier.

Geen Amazon...

Dat maakt de telefoon uitermate oninteressant voor ons Nederlanders, waar Amazon-producten nog steeds niet geleverd worden. De enige manier om van het aanbod van de online grootgrutter te bestellen, is omslachtig via de Duitse of Engelse website.

Het toestel komt voorlopig ook alleen in Amerika uit, maar in de toekomst moet het apparaat in de hele wereld te koop zijn.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: amazon, Firefly, Fire Phone, Jeff Bezos