abonneren

Amazon en Yahoo weigeren gegevens af te staan

Google heeft voor de rechtbank geëist dat Amazon en Yahoo gegevens openbaar maken over hun boekdigitaliseringsprojecten. Beide bedrijven hebben Google laten weten daar absoluut niet mee in te stemmen. Amazon reageert zelfs geïrriteerd: "lees onze persberichten maar eens."De reden achter Google's vraag is de slepende rechtzaak met de Authors Guild. De Authors Guild is het niet eens met het digitaliseren van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Google gebruikt dit voor het Google Book Search-project.
De Guild vindt dat dit op basis van opt-in moet gebeuren: copyrighthouders geven Google expliciet toestemming om te scannen en indexeren. Google houdt vast aan een opt-out-systeem, dat in hun ogen eerlijk en legaal is.

Om zijn argument kracht bij te zetten wilde Google informatie krijgen van Amazon, Yahoo en Microsoft over hun projecten. Amazon laat klanten al in boeken zoeken, Yahoo en Microsoft zijn partners in het Open Content Alliance digitaliseringsproject. Beide services maken, helaas voor Google, gebruik van een opt-in-regeling.

Zowel Amazon als Yahoo vinden het niet nodig om inzicht in hun methodes te geven. Amazon geeft aan dat vrijwel alle informatie die Google zoekt te vinden is op hun website en in persberichten. Yahoo zegt dat het niet wil dat Google in de 'hersenen en computers van onze medewerkers' gluurt.

Bron: Ars Technica

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie