abonneren

Amateurjournalist doet aandelen Apple kelderen

Door een foutief bericht van een amateurjournalist zijn de aandelen van Apple gekelderd. Normaal zou dit vervelend zijn, maar met een wereldwijde kredietcrisis is het een ramp. Het artikel verscheen op de website iReport.com dat eigendom is van de toonaangevende nieuwszender CNN. Op iReport.com kunnen amateurjournalisten nieuwsberichten plaatsen. Iemand plaatste een bericht op de site waarin stond dat Apple-baas Steve Jobs in het ziekenhuis lagomdathij eenhartaanval had gekregen.

Door het artikel raakten de aandeelhouders in paniek. Een aandeel Apple zakte naar een historisch dieptepunt; tot onder de $100 per aandeel. Apple kwam snel met een verklaring waarin stond dat Steve Jobs kerngezond is, maar toen waren de aandelen al met meer dan twee procent gezakt. Na het bericht steeg de prijs van een aandeel Apple, maar het bleef steken op $97,07. CNN heeft het bericht intussen verwijderd van iReport.com.

Aandeelhouders dachten dat het nieuwsbericht waar was omdat er al enige tijd het gerucht rondgaat dat Steve Jobs ziek is. Een paar maanden geleden zag Jobs er tijdens een presentatie moe uit en was hij flink vermagerd. Jobs kon gelukkig lachen om het nieuwsbericht.

De wilde paniek die is ontstaan naar aanleiding van het online artikel over Steve Jobs toont duidelijk aan dat er een delicate relatie is tussen de traditionele en de nieuwe media. Het artikel laat tevens goed zien dat het wereldwijde financiële systeem aan irrationele emoties van "deskundigen" onderhevig is. Vorige maand verscheen er een bericht op een nieuwssite waarin stond dat het bedrijf UAL faillissement had aangevraagd. Dit nieuwsbericht is echter al zes jaar oud. Maar door de wilde paniek die er ontstond onder aandeelhouders kelderden de aandelen van het bedrijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: