abonneren

AllofMP3 is dood! Lang leve MP3Sparks!

Vorige week maakten de Russische autoriteiten een einde aan de populaire muzieksite AllofMP3.com. Muziekgiganten in de VS en Groot-Brittannie probeerden al jaren de muzieksite offline te krijgen. Hun overwinning was echter van korte duur want binnen een aantal dagen keerde de site terug onder de nieuwe naam MP3Sparks.com.
En opnieuw accepteert de site creditkaarten.

AllofMP3 lag onder vuur omdat het onbeschermde (DRM-vrije) muziek verkocht voor veel minder geld dan concurrenten als iTunes en Napster. Muziekbedrijven claimden dat de site geen licenties had om muziek te verkopen en ook geen royalties afdroeg aan artiesten. AllofMP3-moederbedrijf Mediaservices zei royalties af te dragen aan ROMS (de officiële auteursrechtdienst van het Russische parlement) en aan FAIR (Federation for Collective Copyright Management of Works Used Interactively).

AllofMP3 wist lange tijd actief te blijven ondanks de internationale druk op de Russische overheid. De site werd geblokkeerd door Denemarken en Duitsland en er loopt een onderzoek naar de Italiaanse versie van de site. In december vorig jaar eiste Amerikaanse muziekbedrijven een schadevergoeding van $1,65 triljoen van AllofMP3.com. De Russische overheid kreeg te horen dat ze de site offline moesten halen indien het nog steeds lid wilde worden van de Wereld Handels Organisatie. In oktober vorig jaar liet Rusland weten dat het de site offline zou halen. Het gaf alleen geen specifieke tijdsperiode.

Dat AllofMP3 nu offline is gehaald, komt niet als een verrassing. Grote creditkaartmaatschappijen als Visa, MasterCard en PayPal deden al geen zaken meer met moederbedrijf Mediaservices, waardoor het praktisch geen muziek meer online kon verkopen. Het is dan ook opmerkelijk dat Mediaservices vrij snel na de dood van AllofMP3 met een nieuwe site komt die wel creditkaarten accepteert. MP3Sparks is vrijwel identiek aan zijn voorganger AllofMP3. De site biedt dezelfde informatie, muzieknummers en verklaring waarom het legaal is.

De vraag is nu hoe de muziekindustrie op deze laatste actie van Mediaservices zal reageren. De kans is groot dat het niet blij is met de nieuwe site. De Amerikaanse RIAA en de internationale IFPI lieten al weten dat ze gaan proberen om de nieuwe site te stoppen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie