Alles over Spotnet downloaden en installeren

Vanwege de stevige opmars van streaming-videodiensten raakt usenet bij het grote publiek steeds meer in de vergetelheid. Toch zijn de nieuwsgroepen in ondergrondse kringen nog altijd erg in trek. Wil je Spotnet downloaden en installeren voor dit doeleinde, lees dan verder.

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden vanaf usenet (Unix User Network) is verboden en om die reden staat dit downloadnetwerk al jaren ter discussie. Stichting Brein sommeerde in een jong verleden talloze usenetfora om hun deuren te sluiten, zoals het vierhonderdduizend leden tellende FTD. Toch kan de entertainmentindustrie het gebruik van usenet vermoedelijk nooit helemaal aan banden leggen. De techniek zelf is namelijk niet illegaal. Bovendien delen gebruikers (in mindere mate) ook legitiem materiaal, zoals freeware en klassieke muziek waarvan het auteursrecht is verlopen.

Het overgrote merendeel van de bestanden is illegaal en mag je om die reden niet downloaden. Bedenk dus goed waarvoor je een usenetprogramma als Spotnet gaat gebruiken. De installatie en het gebruik van deze downloadtools is volledig op eigen risico.

Usenet groeide min of meer bij toeval uit tot grootschalig downloadnetwerk. In eerste instantie betrof het namelijk een discussieplatform waarop gebruikers louter tekst binnen hiërarchisch georganiseerde nieuwsgroepen konden publiceren. Eigenlijk is dat nog steeds zo, al bedachten slimme uploaders iets om de technische beperkingen te omzeilen. Speciale programmatuur kan een enkel mediabestand opsplitsen in een gigantische ‘berg’ tekstdata om de boel daarna op usenet te publiceren. Een geschikt downloadprogramma (newsreader) voegt alle tekstdata vervolgens weer samen tot een mediabestand.

Op diverse fora vertellen usenetgebruikers elkaar in welke nieuwsgroep een bepaalde film of serie te vinden is. Bovendien wisselen ze onderling indexbestanden uit (nzb’tjes). Stichting Brein en buitenlandse auteursrechtorganisaties jagen actief op de beheerders van deze usenetfora en om die reden blijven er steeds minder over. Overigens is het niet per se noodzakelijk om zo’n usenetcommunity te gebruiken. Spotnet bevat een geïntegreerde database waarbij je rechtstreeks tussen het veelal illegale aanbod kunt snuffelen.

Usenetprovider kiezen

Usenet omvat een internationaal netwerk van duizenden nieuwsservers die voortdurend data met elkaar synchroniseren. Uploadt iemand een film naar nieuwsserver A, dan staat dat mediabestand even later ook op server B, C, D enzovoorts. Dit p2p-netwerk tussen verschillende centrale nieuwsservers laat niet zomaar iedere internetgebruiker toe. Via een commerciële usenetprovider krijg je toegang tot een nieuwsserver, bijvoorbeeld Eweka, Giganews, Extreme Usenet, Pure Usenet of NewsXS. Dat kost doorgaans een paar euro per maand.

Sommige usenetproviders mag je eerst een paar dagen of een week lang gratis uitproberen. Heb je een aanbieder op het oog, let dan goed op de downloadsnelheid en downloadretentie. De retentie geeft aan hoelang de mediabestanden op de nieuwsserver blijven staan. Aanbieders van goedkope abonnementen hanteren daarnaast mogelijk ook een downloadlimiet.

Spotnet downloaden

Spotnet is al jarenlang dé downloadtool voor usenet. Onder de motorkap maakt Spotnet gebruik van de gerenommeerde newsreader SABnzbd. Dit programma haalt alle tekstdata binnen en smeedt het vervolgens samen tot een afspeelbaar mediabestand. Een enorm voordeel is dat Spotnet een eigen database met beschikbare films, series en muziek bevat, zodat je hiervoor niet naar usenetfora hoeft uit te wijken. Auteursrechtwaakhonden slaagden er tot dusver niet in om Spotnet te stoppen. Er bestaan dan ook meerdere versies van deze downloadtool en de ontwikkelaars zijn anoniem.

Bovendien is de database zelf ook afkomstig uit de nieuwsgroepen, waardoor er een heleboel kopieën in omloop zijn. Vanwege deze decentrale opzet is Spotnet lastig te bestrijden. Hoewel Spotnet op verschillende websites wordt aangeboden, hebben wij goede ervaringen met de versie op www.spot-net.nl. Windows-gebruikers vinden binnen het gedownloade zip-archief een exe-bestand om de installatie uit te voeren. Je hebt keuze tussen een reguliere en portable versie.

Spotnet vraagt allereerst naar de instellingen van je usenetprovider. Kies achter Provider de betreffende aanbieder en bekijk of de juiste downloadserver in beeld verschijnt. Dit klopt lang niet altijd, dus pas zo nodig de servernaam aan. De meeste usenetproviders ondersteunen ssl-versleuteling. Hierdoor kunnen derde partijen je downloadverkeer lastiger traceren. Bedenk wel dat je hiervoor een ander poortnummer dient op te geven. Meestal is dat poort 563.

Sommige aanbieders gebruiken voor ssl-encryptie een andere downloadserver, zoals Eweka. Geef verder aan hoeveel connecties je naar de nieuwsserver wilt gebruiken. Dit aantal is afhankelijk van het abonnement bij je usenetprovider. Na opgave van je inloggegevens haalt Spotnet via Verbinden de laatste databasegegevens binnen. Dat duurt even.

Spots zoeken en Nzb toevoegen

Spotnet noemt alle beschikbare mediabestanden zogeheten ‘spots’. Het is niet zo moeilijk om geschikte spots in de database van het programma te vinden. Je gebruikt hiervoor de zoekfunctie of kijkt wat rond binnen de standaardfilters. Daarnaast biedt Spotnet linksonder ook een functie om zelf een filter aan te maken. Zodra je een spot opent, krijg je hier allerlei details over te zien. Denk bijvoorbeeld aan de resolutie, het mediaformaat en de downloadgrootte. Daarnaast zie je bij films en series bijvoorbeeld of er Nederlandstalige ondertiteling aanwezig is.

Verstandig is om in de reacties even te checken of het om een correcte post gaat. Via de blauwe downloadknop rechtsboven voegt Spotnet op de achtergrond een nzb-bestand aan SABnzbd toe, waarna het downloadproces begint. Via Bewerken / Downloadmap pas je zo nodig de opslaglocatie aan.

Downloadfanaten proberen de database van Spotnet up-to-date te houden door spots massaal aan te melden. Toch valt er nog veel meer op usenet te ontdekken. Via websites als binsearch.info en nzbindex.com zoek je rechtstreeks binnen de binaire nieuwsgroepen. Heb je iets gevonden, dan creëer je hiervan een nzb-bestand. Importeer dit indexbestand via Bestand / Open NZB om het downloadproces in Spotnet te starten. Het programma geeft summiere informatie over het download- en mogelijke herstelproces (parren). Wil je meer weten, open dan met Bewerken / Sabnzbd / Sabnzbd openen de interne downloadclient.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: usenet