abonneren

Alles in de cloud?

Zou het na een aantal eerdere pogingen nu echt gaan lukken? Eenvoudige (mobiele) computers en alle data en applicaties op het netwerk, in de cloud, zoals het tegenwoordig genoemd wordt?
 
Scott Mc Neally, de voormalige CEO van Sun Microsystems, zei het al in de jaren 80: “The network is the computer”. Diverse initiatieven zijn er sinds die tijd geweest met meer of minder eenvoudige computers (thin clients), die als venster op zowel applicaties als data dienen. De toepassingen draaien op centrale servers en de data is opgeslagen in centrale datacenters. Toch is zijn de thin client computers nooit echt doorgebroken. Ondertussen zijn de ontwikkelingen op dat gebied wel doorgegaan. Begrippen als saas (software as a service) en cloud-computing zijn zeker voor professionele toepassingen niet meer weg te denken. Alle grote it-leveranciers houden zich bezig met ontwikkelingen op dit gebied en bieden cloud-gerelateerde hardware, software en diensten aan.
 
Google Chrome OS
Google probeert het fenomeen op zijn eigen manier invulling te geven. Zo verschijnen volgende maand de eerste notebooks met Chrome OS. Gebaseerd op de gedachte dat er zo langzamerhand overal een netwerk met een internetverbinding beschikbaar is, gebruikt Chrome OS, zowel applicaties als de data via het internet. Waar zich de software en de opgeslagen data (bestanden) zich bevinden doet er dan niet meer toe. Die staan ergens op een server in de cloud. Voor als er is een keer geen internet beschikbaar is, worden actuele bestanden en veel gebruikte apps ook nog lokaal opgeslagen. Alle programma’s  werken als app in de Chrome-browser. Hoe dat in de praktijk werkt valt nog te bezien.
Met Chrome OS hoopt Google zijn eigen partijtje mee te blazen in de opkomende markt van cloud-diensten. Als een van de weinigen richt Google zich zowel op consumenten als professionele gebruikers.
 
De grote vraag is nu of wij argeloze gebruikers voldoende vertrouwen hebben in de aanbieders van clouddiensten. Hoe betrouwbaar zijn deze? Daarbij doel ik nog niet eens op de vertrouwelijkheid van mijn gegevens, ofwel wat doet Google met mijn informatie, maar vooral ook hoe betrouwbaar is de online opslag? Er heeft zich zo nu en dan wel eens een incidentje voorgedaan. Zo heeft Microsoft al eens de donkere kan van de clouds laten zien, door de gebruikerdata van de Sidekick-gebruikers (Sidekick is een exotische cloud-telefoon) zoek te maken. Onlangs nog maakte Google de opgeslagen e-mail van een flink aantal Gmail-gebruikers zoek. In beide gevallen is de meeste data wel weer teruggekomen. Toch geeft het aan dat er altijd zwakke plekken in een dergelijke dienstverlening zitten. 
 
Mijn kostbare digitale fotoarchief hou ik voorlopig nog maar op een aantal schijven gebackupt, en jij?
 
Ger Elskamp, webredacteur

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Opinie, Algemeen

Tags: