Adverteerders experimenteren met ads met onhoorbare pieptoon

Als je dacht dat advertenties niet opdringeriger kunnen worden, kom je van een koude kermis thuis. Er is namelijk een nieuw soort advertentie in opkomst die via een onhoorbare piep kan communiceren met andere apparaten in je huis, om op die manier te zien welke apparaten bij jou of juist iemand anders horen. Daarmee kunnen advertenties nóg gerichter worden.
Dat blijkt uit een aanvraag die is ingediend bij de Federal Trade Commission (de Amerikaanse equivalent van de ACM). Die werd door de Center for Democracy and Technology gevraagd een reactie te geven op een nieuwe technologie die werkt met een onhoorbaar signaal.

Onhoorbare pieptoon

Die technologie wordt onder andere ontwikkeld door een bedrijf genaamd SilverPush. Het gaat om een stukje code dat bij wijze van advertentienetwerk op websites of in apps wordt gezet, maar wat sinds kort ook in tv-reclames verschijnt. Wanneer een smartphone-gebruiker een website bezoekt met waar die code op staat, zend de smartphone een pieptoon uit in een onhoorbaar hoge frequentie. Als je daarnaast nog een tablet op de bank hebt liggen waar een app op staat die óók de code van SilverPush gebruikt, vangt die de pieptoon op.

Apparaten koppelen

Op die manier kan het advertentienetwerk zien welke apparaten bij elkaar horen en welke je vaak gebruikt. Volgens de aanvraag van de CDT wil SilverPush zijn technologie zelfs inzetten in tv-reclames, zodat ook slimme televisies contact kunnen leggen met smartphones en tablets.

Waardevolle informatie

Het is voor adverteerders erg waardevolle informatie om te weten welke apparaten bij elkaar horen. Advertentie-cookies op internet zijn meer waard als je een gebruiker over verschillende websites en apps kunt volgen, maar zo'n tracking-cookie kan niet over verschillende apparaten worden verspreid. Of beter gezegd, dat kón niet, want met dergelijke technologieën wordt het wel degelijk mogelijk.

Veel kritiek

Er is veel kritiek op dergelijke vormen van adverteren, vooral door privacyvoorvechters. Die vinden het een gevaarlijke ontwikkeling, vooral omdat gebruikers de audio-signalen niet kunnen opmerken en er weinig mee tegen kunnen doen. Dat maakt dat ook inlichtingendiensten dergelijke technieken kunnen gebruiken om mensen af te luisteren.

Het is niet bekend hoe vaak dergelijke advertenties op dit moment worden ingezet en wat voor resultaten dat oplevert - met name omdat de hele ontwikkeling nog in de kinderschyoenen staat.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: advertenties