Adv: 'Achterdeur Apple-software blijft dicht'

Wie sterke mening heeft over privacy kan zich vast vinden in de recente uitspraken van Apple-CEO Tim Cook. Die heeft zich onlangs fel uitsproken tegen achterdeurtjes in software. Daarmee is de populaire techgigant één van de eersten die zich hier in alle openheid over uitspreekt. Door de zogeheten ‘achterdeurtjes’ zijn geheime diensten in staat gegevens van gebruikers af te tappen.

Adv: 'Achterdeur Apple-software blijft dicht'-15766433

© CIDimport

Dit artikel werd geschreven door Ziggo. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming ervan.

Apple realiseert zich dat nationale veiligheid erg belangrijk is. “Maar privacy is een fundamenteel mensenrecht,” aldus Cook tegen NPR. Onder leiding van de huidige CEO zal het bedrijf daarom geen enkel achterdeurtje voor geen enkele overheid accepteren. Daarmee geven zij een duidelijke statement af. Door goede partijen via software toegang te geven, is het voor kwaadwillende ook mogelijk om via deze weg persoonlijke informatie van gebruikers te verkrijgen. Dat laatste is volgens Cook onacceptabel.
 

Versleutelde data

Wil je een iPhone 6S kopen? Dan ben je naast het nieuwe besturingssysteem iOS 9 ook verzekerd van stevige encryptie. Apple versleutelt namelijk sinds iOS 8 heel veel data van klanten. Deze gegevens, zoals financiële data, gezondheidsinformatie en privéberichten blijven op je iPad of iPhone staan. Met het versleutelen van data staat het Amerikaanse bedrijf lijnrecht tegenover de wensen van bijvoorbeeld Britse premier David Cameron. Hij zou encryptie willen verbannen, omdat dit onder andere het afluisteren van terroristen bijna onmogelijk maakt.
 

Overhandigen data

Voor extreme gevallen maakt Apple echter wel een uitzondering. Zo overhandigen zij data aan de Amerikaanse overheid wanneer er op correcte wijze naar gevraagd wordt. Dit gaat door middel van een verzoek via de rechtbank.
 

Zelf gegevens versleutelen

Als je vertrouwelijke informatie deelt via bijvoorbeeld e-mail, Dropbox of WeTransfer, is het verstandig om documenten zelf te versleutelen. Hier bestaan verschillende online tools voor, zodat bestanden alleen door de juiste personen geopend kunnen worden. Voorbeelden zijn AxCrypt en AES Crypt. Pas wel op met het toepassen hiervan, bij verlies van het wachtwoord of de sleutel zijn de bestanden voor niemand meer toegankelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten