abonneren

Adobe verdedigt Flash in relatie tot HTML5

Adobe's technische topman Kevin Lynch, reageert op het recente rumoer rond het ontbreken van een Flash-player op de iPhone en de komende iPad van Apple. Hij waarschuwt dat HTML5 het web "terugwerpt naar de donkere eeuwen van de video".Er wordt met name door uitspraken van Apple's Steve Jobs nogal afgegeven op de Flash-technologie van Adobe.
Ironisch genoeg, is Flash oorspronkelijk ontworpen voor pen-tablets. Ongeveer 15 jaar voordat de markt er rijp voor was. Flash bestaat nu alleen nog omdat er een andere toepassing voor is gevonden. Eerst in een niche op het web, door eenvoudige vectorgraphics op internetaansluitingen met een lage bandbreedte mogelijk te maken. Daarna zijn er in de afgelopen tien jaar snel vele mogelijkheden bijgekomen. Dit zijn onder andere animatie, streaming-audio en -video, interactiviteit, vrije lettertypen, lokale opslag en vooral niet te vergeten de video-revolutie op het web.

Doordat Flash de mogelijkheden van HTML heeft uitgebreid, is het zo ongelofelijk snel geaccepteerd. Meer dan 85% van de top websites gebruiken Flashinhoud. Flash-plug-ins zijn geïnstalleerd op meer dan 98 % van de computers die voor het web gebruikt worden.

Volgens Lynch zijn we op een cruciaal punt gekomen van de toekomst voor Flash. Er komen steeds meer apparaten naast de traditionele pc's. Een groot aantal daarvan wordt gebruikt om op het web te surfen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker te voldoen aan de verwachtingen die makers en gebruikers van webtoepassingen hebben van Flash. Het Flash-ontwikkelteam heeft een grote revisie uitgevoerd op de Flash-player voor een verscheidenheid aan apparaten.

Binnenkort verschijnt Flash 10.1 voor smartphones voor alle fabrikanten op één na. Niet alleen voor smartphones maar ook voor andere apparaten als tablets, netbooks en internet tv's. Flash in de browser biedt bij deze apparaten een groot voordeel, omdat het de gebruikers mogelijk maakt het volledige web te benutten. Dit wordt bereikt door het Open Screen Project, waar door Adobe samen met 50 partners aan wordt gewerkt. Zo zal bijvoorbeeld Googles Nexus One een geweldige ervaring leveren met gebruik van de Flash Player 10.1

Adobe heeft aangetoond dat Flashtoepassingen werken op de Apple iPhone door zelfstandige flashtoepassingen te maken. Sommige van deze Apps zijn zelfs al beschikbaar in de App Store, zoals  FickleBlox en Chroma Circuit. Deze oplossing werkt ook op de iPad. Adobe is er klaar voor om Flash in de browser te implementeren op deze apparaten, als Apple er voor kiest om dit toe te staan. Wel is hiervoor de medewerking van Apple noodzakelijk.

Op lange termijn zal HTML de noodzaak voor Flash overbodig kunnen maken. De recente ontwikkelingen van HTML versie 5.1 zal Flash zeker niet kunnen vervangen. Zelfs niet in de nabije toekomst. Adobe ondersteunt HTML en zal meer functionaliteit aan zijn software toevoegen om met de ontwikkeling van HTML mee te gaan. Als HTML flash op betrouwbare wijze zou kunnen vervangen, zou dat veel inspanning besparen. Zelfs in het geval van video. De HTML-ontwikkelaars kunnen tot nu toe geen overeenstemming bereiken over een universele standaard voor verschillende browsers. Zo worden de gebruikers en ontwikkelaars teruggeworpen naar de donkere eeuwen van video op het web, door compatibiliteitsproblemen.

Momenteel biedt de combinatie van HTML en Flash de beste oplossing voor de beste webervaringen, aldus Adobe.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: