abonneren

Adobe scant ongevraagd harde schijven van e-boeklezers

Adobe scant de harde schijven van iedere gebruiker die een e-boek op zijn harde schijf heeft staan. Daardoor weet de softwaregigant precies welke boeken je leest en hoe je die bestanden opent. Nog erger is dat die informatie in kale tekst wordt verstuurd, zodat iedereen tussen de computer en de server die informatie makkelijk kan inkijken.

Dat blijkt uit onderzoek van The Digital Reader, dat met bewijs komt dat Adobe de informatie verzamelt.

DRM

In Adobes e-boek-programma Digital Editions 4 blijkt een verzamelaar te zitten, die automatisch de harde schijf van de gebruiker scant op e-boeken die Adobes DRM-systeem gebruiken. De software houdt onder andere bij welke e-boeks gebruikers openen en welke pagina's ze lezen.

Die informatie wordt niet alleen verzameld over epubs met Adobes beveiligingssysteem, maar over alle soorten digitale boeken die de gebruiker op zijn schijf heeft staan.

Plain text

Bovendien wordt al die informatie in plain text naar de servers van Adobe wordt verstuurd. Dat betekent dat de informatie door kwaadwillenden makkelijk af te lezen is. Het enige dat zij daarvoor hoeven doen, is een man in the middle-aanval op te zetten, bijvoorbeeld via een openbare wifi-hotspot.

Bewijs

The Digital Reader wist het proces zelf uit te lezen, en zette daar bewijs van online. Adobe heeft nog niet gereageerd op de vondst.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Epub, Ebook, Eboek