abonneren

Adobe Photoshop viert twintigste verjaardag

Er zullen weinig afbeeldingen zijn in ons dagelijks leven die niet met het de facto standaard beeldbewerkingsprogramma zijn bewerkt. Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Photoshop het digitale levenslicht zag.
Tijd voor een feestje.

Reclameborden, tijdschriftcovers, films, zelfs het logo op het koffiekopje waaruit we 's morgens drinken: zonder Adobe Photoshop zou dat alles er behoorlijk anders uitzien. Het begon allemaal in 1987, toen ene Thomas Knoll een pixel imaging-programma genaamd Display ontwikkelde. Dat was een eenvoudig programma om grayscale-afbeeldingen weer te geven op een zwart/wit-monitor. In samenwerking met zijn broer John begon Thomas met het toevoegen van features die het mogelijk maakten om digitale fotobestanden te bewerken. Het programma trok de aandacht van de it-industrie en in 1988 besloot Adobe de software te licenseren en om te dopen tot Photoshop. De eerste versie werd in 1990 uitgebracht.

"Twintig jaar geleden voorspelde Adobe dat per maand 500 exemplaren van Photoshop verkocht zouden gaan worden", zegt Thomas Knoll. "Ik denk dat je wel kunt stellen dat we die beramingen overtroffen hebben. Het is onvoorstelbaar om te bedenken dat nu zo'n tien miljoen mensen wereldwijd deze software gebruiken. "

En dat feestje? Dat wordt gevierd in het Palace of the Fine Arts Theater in San Francisco, waar 1000 Photoshop-adepten bijeen zullen komen. Het feest is te volgen via deze link.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie