Meer doen in minder stappen: Acrobat 8 is gebruiksvriendelijker geworden, maar de échte vernieuwingen zijn voorlopig voorbehouden aan Amerikanen.

De grote vernieuwing in Adobe Acrobat 8 is de toevoeging van Adobe Connect; een samenwerkingstool die het mogelijk maakt om met meerdere gebruikers via internet aan hetzelfde pdf-document te werken. Adobe Connect, geheel gebaseerd op Flash-technologie, is de opvolger van Macromedia Breeze dat eind 2005 door Adobe werd overgenomen. Via de optie Start Meeting start u eenvoudig een gedeelde omgeving met anderen. In deze webomgeving kunt u documenten delen en waar nodig bijwerken. Door het gehele scherm of een aparte applicatie met anderen te delen is het mogelijk om aantekeningen op bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie of Excel-document te maken met zogenaamde whiteboard-instrumenten. Daarnaast is er voorzien in webcam-, telefoonconferentie- en chatmogelijkheden. Adobe Connect is overigens geen gratis dienst, maar kan als hosted-oplossing via Adobe of als serveroplossing in het eigen bedrijfsnetwerk worden ingezet. Helaas konden we Adobe Connect nog niet zelf testen, omdat de dienst voorlopig beperkt is tot de VS.

Taakgestuurd

Adobe heeft voor de nieuwe versie van Acrobat gekozen voor een meer taakgestuurde interface, zoals we al eerder zagen in Photoshop Elements en Premiere Elements. Met acht grote vlakken kunt u eenvoudig kiezen of u bijvoorbeeld een nieuw pdf-bestand wilt aanmaken, meerdere pdf-bestanden wilt combineren of een pdf-formulier wilt ontwerpen. Na het kiezen voor een van de hoofdtaken kunnen we een verdere, meer gedetailleerde keuze maken, waarbij er steeds duidelijke uitleg wordt gegeven hoe u deze taak kunt toepassen of waarvoor de taak bedoeld is.
In Acrobat 8 is gekozen voor een meer gebruiksvriendelijke aanpak. Zo is onder meer het aantal stappen voor veelgebruikte functies teruggebracht. Vooral bij taken waarvoor in het verleden veel dialoogvensters moesten worden doorgeworsteld, zoals de beveiliging van een pdf-document, is de nieuwe éénkliksmethode een hele verbetering. Daarnaast is er gekozen voor een rustiger interface met een groter werkoppervlak, waardoor er meer zichtbaar is van het daadwerkelijke pdf-document zonder dat er allerlei storende beeldelementen over het document liggen. De linkerbalk, waar voorheen de bladwijzers en het aantal pagina's werden getoond, wordt nu ingeklapt gestart en pas uitgevouwen als dat nodig is. Ook kunt u met functietoets F8 snel wisselen tussen het wel of niet tonen van de werkbalken. Deze balken kunnen overigens eindelijk naar eigen smaak worden aangepast.

Package

Geheel nieuw is de mogelijkheid om meerdere pdf-documenten te combineren tot een hoofddocument of tot een zogenaamde package. Bij de eerste optie worden eenvoudig alle pagina's van de verschillende documenten in de door u aangegeven volgorde aan elkaar geplakt. Bij een package wordt er een soort zip-bestand in pdf-formaat aangemaakt. Bij het aanmaken van een pdf-package kunt u verschillende bestandstypen kiezen die dan steeds worden geconverteerd naar een afzonderlijk pdf-document. Deze losse documenten worden dan vervolgens weer gebundeld in de pdf-package. Handige om snel veel verschillende bestanden naar anderen door te sturen, hoewel de ontvanger wel moet beschikken over Adobe Reader 8 of Adobe Acrobat 8 om de package te kunnen openen. Een ander voordeel van de nieuwe combineerfunctie is dat er veel sneller door meerdere pdf-bestanden kan worden gezocht, omdat ze aan elkaar zijn geplakt of in dezelfde package zitten.

Tekstverwerker

Het grote nadeel van vroegere versies van Acrobat was dat het alleen mogelijk was om bestaande documenten om te zetten naar pdf-formaat. In versie 8 is de PDF Editor toegevoegd, een soort mini-tekstverwerker, waarbij u begint met een blanco pagina en meteen kunt gaan tikken. De mogelijkheden blijven hierbij wel beperkt tot pure tekst, want de PDF Editor ontbeert mogelijkheden voor het toevoegen van afbeeldingen. Wel is er ondersteuning voor verschillende lettertypen, wijzigen van fontgrootte en enkele andere basisopmaakmogelijkheden als vet, cursief en tekstuitlijning.
De integratie met andere pakketten zoals Microsoft Office, Internet Explorer en AutoCAD is in versie 8 wederom verbeterd. Het is nu in Microsoft Excel bijvoorbeeld mogelijk om geselecteerde werkbladen te selecteren en te bepalen in welke volgorde werkbladen worden geconverteerd naar pdf. In PowerPoint kunt u overlappende elementen, afbeeldingen, actieknoppen en spraaknotities 'afdrukken'. Een zeer handige toevoeging voor PowerPoint-gebruikers is de mogelijkheid om achtergronden op een zodanige manier te converteren dat ze wel kunnen worden bekeken, maar niet worden afgedrukt. Dat is prettig als u vaak hand-outs uitdeelt na uw presentaties, omdat u hiermee inkt bespaart maar vooral zorgt voor een betere leesbaarheid van de informatie. Ook nieuw is de mailmerge of samenvoegmogelijkheid vanuit Microsoft Word naar pdf. Helaas is het bekende PDFMaker-menu voor gebruikers van de nieuwe Office 2007 totaal verdwenen. U hebt nog wel de mogelijkheid om de optie 'Afdrukken als PDF' te kiezen (via de Adobe PostScript-printer), maar dat is lang niet zo handig als de snelle eenkliksmethode via het Adobe-menu. Er heerst momenteel een strijd tussen Adobe en Microsoft over de standaardondersteuning voor het opslaan naar pdf-formaat in Office 2007. Adobe was niet helemaal gelukkig met deze toevoeging en heeft voor elkaar gekregen dat Microsofts eigen pdf-exportfunctie alleen via een losse download verkrijgbaar is.
Kleine verbeteringen zijn nog te vinden in de formulierondersteuning; het is bijvoorbeeld makkelijker geworden om statische formulieren om te zetten naar dynamische pdf-formulieren. Bij het afdrukken van pdf-bestanden is het nu ook mogelijk om het document als boekje te printen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • sneller werken

  • weinig echte vernieuwingen

Als u geen behoefte hebt aan de samenwerkingsmogelijkheden van Adobe Connect is Acrobat 8 eigenlijk een vrij marginale upgrade. De nieuwe interface, taakgestuurde aanpak, verbeterde formulierondersteuning en betere integratie met Microsoft Office zijn aardig, maar rechtvaardigen niet helemaal de forse upgradeprijs van € 189 voor de Professional-versie of € 115 voor de Standaard-versie. Wel zijn we te spreken over de nieuwe pdf-combineerfunctie, maar feitelijk gezien was dit via een langere kopieer-en-plakomweg ook al in vorige versies mogelijk.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten