abonneren

Actiegroep roept op tot protest tegen bewaarplicht

Een groep privacyvoorvechters is een campagne begonnen om providers te laten stoppen met het opslaan van gegevens. Stop De Bewaarplicht Nu, een initiatief van onder andere Bits of Freedom, roept klanten op om te protesteren bij hun telefoonprovider tegen de bewaarplicht. De bedoeling is om zoveel mogelijk klanten contact te laten opnemen met hun provider.
De actie is een antwoord op de bewaarplicht, een wet waarin staat dat providers alle metadata van klanten moeten bewaren. Zo moeten providers bijhouden wie met wie belt, en op welke tijdstippen en locaties dat gebeurt. Dat gebeurt allemaal in het kader van opsporing, zodat de politie en andere opsporingsdiensten er in de toekomst mogelijk iets mee kunnen.

Illegaal

De bewaarplicht werd vorig jaar echter illegaal verklaard door het Europees Hof van Justitie. Dat concludeerde dat de bewaarplicht in strijd was met het recht op privacy. Al snel na die uitspraak riepen privacyvoorvechters de minister van Veiligheid en Justitie op om te stoppen met de bewaarplicht - maar die oproep was aan Opsteltens dovemansoren gericht.

Zelf mailen

Nu moeten de klanten het heft in eigen handen nemen, vindt Stop De Bewaarplicht. Daarvoor is een speciale website opgezet, www.Stopdebewaarplicht.nu. Daarop kunnen klanten direct contact opnemen met hun provider via email, Twitter of telefoon. De bedoeling is dat je een berichtje stuurt naar de provider waarin je aangeeft dat je wilt dat ze stoppen met het opslaan van je gegevens. Via de stopdebewaarplicht.nu kan dat direct via een formulier, maar het kan ook via de website van de provider zelf.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Actie, stop de bewaarplicht

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord