abonneren

Achter de Chinese Firewall met plugin

Hoe ervaren Chinese burgers het internet? Met die gedachte heeft een drietal Duitse activisten een plugin voor Firefox ontworpen. Wanneer u deze China Channel Firefox Add-on installeert, wordt uw ip-adres doorgestuurd naar China, zodat u precies dezelfde mogelijkheden op internet heeft als een Chinees. Door op een verboden site te klikken kunt u een kwartier niet verder surfen. In deze versie van de realiteit kunt u echter de browser opnieuw openen en met een ander ip-adres verder werken.
Doel van de plugin is bewustwording over de internetcensuur in China.

De software maakt ook duidelijk welke zoektermen verboden zijn in China. Voorbeelden zijn 'Falun Gong' en 'Epoch Times', de krant van deze sekte die in de clinch ligt met de Chinese overheid. Ook kritische informatie over Tibet wordt geblokkeerd. Opmerkelijk genoeg is de pagina over China van een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie wel gewoon te bezoeken, evenals het Wikipedia-lemma over het Plein van de Hemelse Vrede. In 1989 werd daar een studentenprotest neergeslagen.

Momenteel houden ook Europese politici zich bezig met de strijd tegen internetcensuur. De Europese Commissie gaat onderzoeken hoe de EU software en diensten kan ontwikkelen die burgers in autoritaire staten kunnen gebruiken om censuur te omzeilen. Het plan is een initiatief van Europarlementariër Jules Maaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie