Achmea wil gedrag van klanten in kaart brengen in ruil voor korting

Achmea wil de gegevens van domotica-apparatuur zoals slimme auto's en rookmelders gaan gebruiken voor het geven van kortingen op verzekeringen. Dat is de verzekeraar tegelijk op veel kritiek komen staan.
Het plan van de verzekeraar komt naar voren in een artikel in het Financieel Dagblad. Daarin wordt onderzocht hoe verzekeraars met big data en moderne technologie omgaan.

Korting voor privacy

Achmea wil klanten een korting geven wanneer zij een aantal gegevens afstaan. Die data moet van domotica-apparatuur komen zoals slimme auto's of thermostaten. Het programma wordt opt-in, waardoor klanten alleen voor de korting kunnen gaan wanneer ze daar zelf voor kiezen.

Rookmelders en thermostaten

De precieze inhoud van het plan is nog niet bekend, omdat Achmea daar nog aan werkt. Als voorbeeld noemt het bedrijf echter een samenwerking die het heeft met Nest, het bedrijf dat slimme rookmelders en thermostaten maakt. Nest heeft in Amerika al een soortgelijk programma: Daarbij stuurt de Protect-rookmelder iedere dag een statusupdate naar bepaalde verzekeraars waarin te lezen is of de batterijen nog vol zijn en dat de rookmelder nog naar behoren werkt. Ook dat plan is opt-in.

Rijgedrag in de gaten houden

Een ander idee, dat iets verder gaat, is om kastjes te plaatsen in auto's om het rijgedrag van de bestuurder in de gaten te houden. Op die manier kan een verzekeraar zien of je je netjes aan de verkeersregels houdt, of dat je het gaspedaal liever nét wat verder intrapt.

Meer domotica

Klanten die zich voorbeeldig gedragen, bijvoorbeeld door rustig te rijden of de batterijen van hun rookmelder tijdig te vervangen, krijgen dan korting op hun verzekering. De auto's en rookmelders zijn slechts voorbeelden die Achmea aanhaalt, maar in de toekomst wil de verzekeraar nog veel meer gegevens van domotica gebruiken.

Kritiek

Het plan komt de verzekeraar op veel kritiek te staan, vooral van bezorgde klanten en van privacyvoorvechters. Die zijn bang Achmea de deur openzet naar een model waarin privacy een handelsmiddel wordt; betalen met je persoonlijke gegevens dus.

Achmea is niet het eerste bedrijf dat een dergelijk plan presenteert en daar kritiek op krijgt. Vorig jaar opperde ING al het plan om klantgegevens te verkopen aan adverteerders, maar dat plan werd na veel commotie weer opgeheven.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: verzekering, privacy, nest, big data, achmea